Які діють обмеження на готівкові розрахунки під час відрядження

Державна податкова служба пояснює, на які готівкові розрахунки працівників у відряджені діє встановлене обмеження у 10 тисяч гривень

готівка у відрядженні

Калькулятор днів щорічної відпустки

Згідно з постановою Правління НБУ від 29 грудня 2017 року № 148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами, зокрема, між собою – у розмірі до 10 000 грн. включно.

Суб’єкти господарювання у разі зняття готівки для розрахунків із фізичними особами зобов’язані надавати на запит банку підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі розрахунки.

Тому згідно з роз'ясненням ДПС, обмеження щодо граничної суми готівкового розрахунку не поширюється на готівкові розрахунки, пов’язані з відрядженням працівника підприємства.

При цьому, обмеження в 10 000 грн. поширюється на придбання працівником у відрядженні товарно-матеріальних цінностей.

Нагадаємо граничний розмір добових на відрядження у 2023 році: для відряждення по Україні – це 300 грн, а гранична сума на оренду житла – не більше 900 грн на добу;

Також працівникові потрібно відшкодувати витрати на (п. 2, п. 7 Постанови № 98, п. 5, п. 6 розд. II Інструкції № 59):

  • оренду житла, в т. ч. за час вимушеної зупинки в дорозі – в межах граничних сум, вказаних у Додатку 1 Постанови № 98;
  • бронювання місця у готелі – не більше 50% його вартості за добу;
  • побутові послуги, що включені до рахунків з оплати вартості проживання (прання, прасування і т. ін.) – не більше 10% суми добових за всі дні перебування;
  • телефонні розмови – розмір погоджує керівник;
  • харчування, що включені в вартість проживання або проїзних документів – без визначення конкретної суми, то добові зменшуються та становлять: 80% – при одноразовому харчуванні, 55% – дворазовому, 35% – триразовому (п. 5 розділу ІІ Інструкції № 59);
  • проїзд (перевезення багажу, бронювання квитків) до місця відрядження і назад – у розмірі вартості проїзду, з урахуванням витрат, що в неї включені. Відшкодовують вартість проїзду будь-яким транспортом, окрім таксі.

За матеріалами ДПС

 

 

 

 

 

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Авансовий звіт на відрядження: проведення

Які проведення використовувати, коли працівники подають авансові звіти на відрядження – продемонструємо на шести прикладах. А також розглянемо, як відобразити в бухгалтерському обліку ці операції за різних ситуацій.
67575

Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.
158648

Добові на відрядження 2024: як виплачувати та обліковувати

Відрядження працівників в одних установах є буденністю, а в інших – трапляються нечасто. Здебільшого відрядження відбуваються в межах України, але й можуть бути за кордон. Відрядженим працівникам відшкодовують витрати за час поїздки та виплачують добові на відрядження. Як визначається розмір добових, які саме витрати та в якому розмірі слід відшкодовувати – дізнаєтеся з цього огляду.
64359

Оплата відрядження держслужбовця у вихідний день

Держслужбовців направляють у службове відрядження для виконання посадових обов’язків поза межами постійного місця служби. Завдання, які виконує держслужбовець у відрядженні, різні і залежать від держоргану, в якому працює держслужбовець, держоргану, до якого його відряджено, кваліфікації та посадових обов’язків самого держслужбовця. Розглянемо якою буде оплата відрядження держслужбовцям.
2855

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді