Відрядження в бюджетних установах: оформлення та оплата

UA RU
Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Відрядження оплачуються відповідно до умов колективного чи трудового договору. Про останні зміни в оплаті відряджень у бюджетних установах. Про порядок оформлення й оплати відряджень, з прикладами розрахунків – у цьому огляді.

Оплата відрядження не повинна бути нижчою за середню зарплату, а у держслужбовців – їхньої денної зарплати. Як оплачується відрядження у 2024 році з урахуванням останніх змін, з’ясуємо далі.

ЗАПИТАЙ У СПЕЦІАЛІСТА ДЕРЖКАЗНАЧЕЙСТВА

Оформлення відрядження 2024

При оформленні й оплаті відрядження бюджетній установі слід керуватися:

Зверніть увагу, що Інструкція № 59 та Постанова № 98 ще у минулому 2023 році зазнали змін.

Останні зміни в оформленні та оплаті відрядження

Важливі зміни до Інструкції № 59 та Постанови № 98 містять нормативні документи, які наведено у таблиці нижче.

ДЖЕРЕЛА ЗМІН ДО ОФОРМЛЕННЯ ВІДРЯДЖЕННЯ

Інструкція № 59

Постанова № 98

Дані зміни зачепили питання подачі авансового звіту, підтвердних документів у електронній формі, підтвердження факту перебування у відрядженні для добових витрат, тривалості відряджень. Розглянемо їх детальніше.

Відправляємо працівників у відрядження під час війни

Зміни щодо подачі авансового звіту

Зміни щодо авансового звіту були такі:

  • обов’язковість подачі авансового звіту для всіх ситуацій. Авансовий звіт разом із підтвердними документами працівник зобов’язаний подати до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем прибуття до місця постійної роботи. Тобто незалежно від наявності оподатковуваного доходу чи використання готівки понад суму добових витрат. Таким чином, для бюджетників умови подачі авансового звіту стали більш жорсткі, ніж у пп. 170.9.4 ПКУ. У той же термін також повертається сума надміру витрачених коштів;
  • строк подачі авансового звіту відрізняється залежно від форми видачі авансу. Так, згаданий 5-дений термін використовується при видачі авансу у безготівковій формі на картку працівника. Якщо ж аванс видавався готівкою, то авансовий звіт подається до закінчення 3-го банківського дня (разом з поверненням невикористаних коштів). Якщо ж під час службового відрядження відряджений працівник застосував платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі, то керівник установи за наявності поважних причин може продовжити строк подання авансового звіту до 20 банківських днів (п. 5 Постанови № 98).

Зміни щодо підтвердних документів, підтвердження відрядження для добових витрат

Щодо підтвердних документів теж сталися зміни і вони такі:

  • підтвердні документи можуть бути як у паперовій, так і в електронній формах. Однак у останньому випадку треба дотримуватися вимог законодавство про електронний документообіг (п. 14 розд. І Інструкції № 59);
  • при використанні платіжних карток чи її реквізитів для оплати виплат на відрядження – вартість витрат засвідчується таким документом, як виписка банку-емітента платіжної картки та/або відомостями з рахунку, в електронній або паперовій формі (п. 14 розд. І Інструкції № 59). Це спрощує документальне підтвердження витрат на відрядження при такому способі розрахунків;
  • можливість подачі копій документів про найм житлового приміщення – замість оригіналів (абз. 2 п. 2 Постанови № 98, п. 5 Інструкції № 59);
  • нова умова відшкодування добових витрат – якщо у працівника відсутні підтвердні документи, які засвідчують вартість понесених витрат у відрядженні, то необхідна наявність одного чи декількох документальних доказів самого перебування працівника у відрядженні (п. 17 розд. І Інструкції № 59). Наприклад, це ситуація, коли працівник поїхав у відрядження на один день на власній машині, витрат на готель не мав. Підтвердним документом може бути у такому разі, наприклад, укладений договір, довідка з установи, яку працівник відвідував у відрядженні, або ж може стати корисним посвідчення про відрядження (зараз цей документ не обов’язковий). Альтернатива посвідченню про відрядження – підписи «прибув» та «вибув» на копії наказу про відрядження, які здійснені по місцю відрядження. Однак сама сума (вартість), як і раніше, не потребує документального підтвердження.

Зміни щодо тривалості відрядження для деяких категорій працівників

Також є зміни у тривалості відряджень, а саме:

  • обмеження строків відрядження. Відрядження не може перевищувати період здійснення заходів, заради яких відряджаються військовослужбовці, особи рядового і начальницького складу та працівників в райони воєнних (бойових) дій, участі у заходах міжнародного співробітництва, а також для забезпечення правопорядку на деокупованих територіях (п. 6 Постанови № 98);
  • збільшення можливих строків переведення та стажування. Так, збільшили максимальний строк відрядження для суддів і строк навчання студентів та стажування (наукового стажування) аспірантів, ад’юнктів, докторантів, наукових (науково-педагогічних) працівників до 2-х років. При цьому в умовах воєнного стану строк відрядження судді як тимчасове переведення може бути ще більшим (п. 6 Постанови № 98).

Тепер розглянемо загальні правила оформлення відряджень 2024 з урахуванням вищенаведених змін.

Тетяна Купчик шеф-редактор Експертус Головбух
За певних обставин поїздку на спортивні змагання можна кваліфікувати як відрядження й, відповідно, оплатити витрати. За своїм значенням спортивні змагання бувають: міжнародними – включені до календарного плану відповідної міжнародної спортивної федерації; всеукраїнськими – включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих і спортивних заходів України; місцевими – включені до календарних планів областей, Києва, районів, міст, селищ, сіл, об’єднаних територіальних громад, закладів фізичної культури й спорту; спеціальними – провадять у ЗСУ та інших військових формуваннях.

Основні правила оформлення відрядження 2024

Зверніть увагу на важливі деталі при оформленні відрядження:

  • аванси на відрядження та подальше відшкодування витрат на відрядження слід проводити лише у безготівковій формі – на карткові рахунки працівників або через корпоративну платіжну картку. Повертати невикористані гроші треба теж на відповідний рахунок. Однак, як виняток, видати аванс готівкою можна у випадках проведення оперативно-розшукової діяльності, розвідувальної та контррозвідувальної роботи, а також для закордонних візитів держслужбовців, які направляються Офісом Президента, Апаратом ВР, Секретаріатом Кабміну та деяких інших випадках, які можна знайти у п. 5 Постанови № 98;
  • завжди слід деталізувати наказ про відрядження. Контролювати треба, щоб у наказі про відрядження були мета виїзду, завдання (за потреби), пункт призначення (для закордонних також держава), найменування підприємства (установи, організації) за місцем відрядження, строк (дата вибуття та прибуття), джерело фінансування, а також інші ключові моменти (вид транспорту, обмеження на використання коштів тощо). Якщо відрядження відбувається за запрошенням, то до наказу має бути додана копія такого запрошення.

Зверніть увагу, що нині дозволено відшкодовувати й комісійну винагороду за надані банком послуги, які пов’язані з відрядженням, наприклад зняття готівки з картки, повернення на картку тощо (абз. 3 п. 4 розд. І Інструкції № 59). Звичайно, якщо вони документально підтверджені.

З метою оформлення відряджень рекомендуємо мати внутрішнє Положення про службові відрядження установи в межах України та за кордон (даліПоложення про відрядження), яким урегулювати питання того, хто відповідає за оформлення відряджень, інструктажу працівників, правил відряджень. Особливо таке положення потрібне для закордонних відряджень, так як є потреба у затвердженні форми внутрішніх документів:

  • технічного завдання на закордонне відрядження;
  • звіту про закордонне відрядження.

Якщо ж згаданого Положення немає, то тоді слід діяти за загальними правилами Інструкції № 59. У будь-якому разі Положення про відрядження у бюджетників не повинно суперечити Інструкції № 59 та Постанові № 98.

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

Оплата відряджень в бюджетних установах 2024

Оплата відрядження 2024 складається з виплат, які:

  • не входять до зарплати – це добові (300 грн/доба), оплата проживання, оплата проїзду, відшкодування інших пов’язаних виплат;
  • входять до зарплати – це оплата днів роботи у відрядженні.

Гранична сума витрат на найм житлового приміщення за добу складає 900 грн/доба.

Добові в найближчі країни зараз складають (у еквіваленті долара США):

  • Польща– 61$/доба;
  • Румунія – 59$/доба;
  • Туреччина – 62$/доба;
  • Німеччина – 80$/доба;
  • Угорщина – 54$/доба.

Бюджетники зазвичай вживають заходів щодо оптимізації кількості відряджених працівників, строків їхніх відряджень, зменшення витрат на проїзд, наймання житла та інших витрат. Частину зустрічей можна проводити в режимі он-лайн, користуючись різними комп’ютерними програмами або ж звичайним телефонним зв’язком. Звичайною практикою у закладах освіти стало також відправляти працівників у відрядження на конференції за їхній кошт. У такий спосіб відбувається мінімізація витрат за КЕКВ 2250 «Видатки на відрядження».

всеукраїнська сертифікація бухгалтерів 2024

Розрахунок відрядження 2024

Дні роботи у відрядженні для всіх бюджетників, окрім держслужбовців, оплачуються за найбільшим з двох показників – за денною зарплатою поточного місяця або середньоденною зарплатою за минулі місяці (ч. 4 ст. 121 КЗпП, а також лист Мінсоцполітики від 05.03.2012 р. № 204/13/184-12). Отже, для нарахування зарплати за дні відрядження спершу слід розрахувати денну та середньоденну зарплати працівника, а потім порівняти їх. Зробити це слід за Порядком обчислення середньої заробітної плати, який затверджений постановою Кабміну від 08.02.1995 р. № 100 (даліПорядок № 100).

Якщо денна зарплата працівника за поточний місяць перевищує середньоденну, то відрядження йому потрібно оплачувати за денною. Якщо ж денна зарплата поточного місяця нижча, то оплата здійснюється за середньоденною зарплатою.

Увага: дні відрядження оплачуються за більшим з двох показників – денна зарплата поточного місяця або середньоденна зарплата. Виняток серед бюджетників – держслужбовці.

Оподаткування відрядження і ЄСВ

Заробітна плата за час відрядження у 2024 році оподатковується на загальних підставах: утримується ПДФО та військовий збір. Також нараховується ЄСВ. Якщо дні відрядження оплачуються на основі середньої – це нічого не змінює, так як такі виплати входять до складу зарплати.

З’ясуємо, як визначити денну зарплату поточного місяця й середньоденну зарплату. Однак спершу про відмінності у держслужбовців.

Оплата відрядження держслужбовців

Для оплати відрядження держслужбовців правило «більший з двох варіантів» не застосовується. Оплата здійснюється виключно на основі денної зарплати. Причиною цього є норма ч. 5 ст. 42 Закону «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889. За нею за держслужбовцем на весь період відрядження зберігається посада та зарплата. Це значить, що оплачувати дні відрядження можна лише на основі денної зарплати поточного місяця, а не середньої. Така ж позиція міститься і в листі Мінсоцполітики від 08.11.2016 р. № 1584/13/84-16.

Увага: Держслужбовцям дні відрядження оплачують на основі денної зарплати.

Оплата відрядження за денною зарплатою

Денну зарплату працівника за місяць, у якому працівник був у відрядженні, розраховуємо на основі тієї, що встановлена в колективному договорі:

схема оплати відрідження

Оплата на основі денної зарплати означає одне – працівник отримає таку ж саму зарплату, якби й нікуди не їхав. Можна в розрахунку взагалі такі дні не виділяти й рахувати відрядження як звичайний робочий день. Відмінність – різні позначення цих днів у табелі обліку робочого часу («Р» – робочий день, «ВД» – відрядження).

Звичайно, що ще працівник отримує також добові й відшкодування витрат за відрядженням, але такі виплати не вважаються частиною зарплати.

Оплата відрядження за середньоденною зарплатою

Оплату відрядження обчислюється за середньоденною зарплатою з урахуванням вимог абз. 1 п. 8 Порядку № 100.

  1. Визначається середньоденна заплата на основі даних про зарплати за 2 минулі місяці:
  2. Обчислюється розмір оплати днів відрядження:

середньоденна зарплата × кількість днів відрядження = оплата днів відрядження

Аби не помилитися в розрахунку середньоденної зарплати, зверніть увагу на такі елементи розрахунку, як:

  • розрахунковий період;
  • виплати, які потрібно враховувати;
  • виплати, які не можна враховувати.

Розрахунковий період для середньоденної зарплати

Середня зарплата обчислюється на основі доходу за останні 2 місяці перед місяцем, у якому працівник взяв відпустку (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

При цьому повне відпрацювання 2-х місяців не обов’язкове. Якщо за цей період працівник відпрацював лише один день, то середня зарплата обчислюється із виплат за той день. Так роз’яснює Мінсоцполітики у листі від 02.10.2017 р. № 2480/0/101-17.

Якщо працівник пропрацював в установі менше 2-х місяців, то середня зарплата обчислюється з виплат за фактичне відпрацювання.

Якщо у ці місяці працівник не працював, то середня зарплата обчислються на основі 2-х попередніх (абз. 4 п. 2 Порядку № 100). Якщо працівник не працював у ці місяці не зі своєї вини, то середній заробіток розраховується на основі його тарифної ставки, посадового окладу (п. 4 Порядку № 100).

Виплати, які потрібно врахувати для середньоденної

При розрахунку середньоденної зарплати для оплати відрядження в бюджетних установах 2024 року потрібно враховувати певні виплати, які наведено у таблиці нижче.

РОЗРАХУНОК СЕРЕДНЬОДЕННОЇ ЗАРПЛАТИ ДЛЯ ОПЛАТИ ВІДРЯДЖЕНЬ 2024

Враховуємо

Не враховуємо

основна зарплата

разові виплати за виконання окремих доручень, що не входять до обов’язків працівника

зарплата за сумісництво

додаткові доходи у вигляді процентів, дивідендів, акцій

доплати та надбавки за:

  • внутрішнє суміщення;
  • надурочну і нічну працю;
  • високі досягнення в праці;
  • особливі умови праці;
  • вислугу років та ін.

До доплат належить також доплата до мінзарплати (пп. 2.2.1 Інструкції зі статистики заробітної плати, яка затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2014 р. № 5)

разові виплати:

компенсації витрат на відрядження:

вартість отриманого безоплатно одягу та інших речей, молока та лікувально-профілактичного харчування

місячні премії – повністю включаються до того місяця, у якому вони були нараховані. Наприклад, премія за січень, яка нарахована у лютому, стосується доходу лютого

премії за:

  • результатами щорічного оцінювання службової діяльності (це для держслужбовців);
  • винаходи, новаторські пропозиції, їхнє впровадження;
  • збирання та здавання брухту дорогоцінних та ін. металів;
  • відновлення запчастин машин;
  • введення в експлуатацію виробничих потужностей

премії за підсумком 2 і більше місяців, наприклад за квартал, рік тощо враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані (абз. 3 п. 3 Порядку № 100). Для розрахунку слід:

  • знайти середньоденну премію – поділити премію на кількість відпрацьованих робочих днів того періоду, за який вона нарахована;
  • помножити середньоденну премію на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що
  • припадає на розрахунковий період;
  • отриманий результат додати до заробітку відповідного місяця розрахункового періоду.

Увага: розмір перерахованої премії не може перевищувати фактичного розміру.

Наприклад:

  • відрядження починається у березні 2024 року;
  • розрахунковий період 2 місяці – це січень-лютий 2024 року;
  • у січні 2024 року нарахована річна премія 5000 грн за 2023 рік, у якому відпрацьовано 239 робочих днів;
  • середньоденна премія = 5000/239 ≈ 20,92 грн;
  • у січні 2024 працівником відпрацьовано 15 робочих днів, а у лютому 2024 – 20 робочих днів;
  • премія у перерахунку на січень 2024 = 20,92×15 = 313,80 грн;
  • премія у перерахунку на лютий 2024 = 20,92×20 =418,40 грн.

літературний гонорар

виплати (премії) на ювілейні дати, дні народження, за активну трудову та громадську діяльність

пенсії, державна допомога, соціально-компенсаційні виплати

дотації на обіди, проїзд, вартість санаторних путівок

кошти, що відшкодовують вартість комуналки, житла, палива

винагороди у вигляді грошей та речей за участь у змаганнях, конкурсах

відшкодування шкоди, завданої здоров’ю працівника

компенсування втрати частини доходу у разі порушення термінів його сплати

зарплата, яка нарахована за час роботи у виборчих комісіях, комісіях

винагороди державним виконавцям

Увага! Не включаємо усі виплати, пов’язані зі збереженням середнього заробітку (абз. 19 п. 4 Порядку № 100):

  • допомога з тимчасової непрацездатності (лікарняні, декретні);
  • за виконання державних чи громадських обов’язків;
  • дні оплати відряджень, якщо вони оплачувалися на основі середньоденної;
  • відпускні

Розрахунок відрядження 2024 й доплата до мінімальної зарплати

Установа зобов’язана гарантувати працівникові зарплату не меншу, ніж мінімальна зарплата за повністю виконану місячну норму праці. Цього вимагає ст. 31 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108.

Якщо працівник не виконає місячну норму, гарантований мінімум зарплати потрібно розраховувати пропорційно відпрацьованим дням. Однак оплата відрядження на основі середньоденної зарплати не враховується при визначенні доплати до мінімальної зарплати, так як вона не є виконанням норми за поточний місяць і залежить від заробітку за попередні (аналогічно з відпускними).

ЗАСТОСУВАННЯ ДОПЛАТИ ДО МІНЗАРПЛАТИ

Обчислюємо на основі:

Доплата до мінзарплати

середньоденної зарплати

✘ (не потрібно)

денної зарплати

✔ (так)

Основні правила розрахунку ми засвоїли. Як їх застосовувати під час нарахування відрядження в бюджетних установах, розглянемо на Прикладах 1-3

Розрахунок відрядження – приклади для 2024 року

Розрахунок відрядження за денною зарплатою – приклад

Приклад 1. Працівник у березні 2024 року виконав місячну норму праці (21 день), але 4 дні перебував у відрядженні. Його посадовий оклад у цьому місяці (14-й тарифний ЄТС) – 7732 грн (без доплат і надбавок). За березень 2024 працівник отримав також разову премію – 1000 грн (нарахована у березні). Мінімальна зарплата березня 2024 року – 7100 грн.

Розрахунковий період для обчислення середнього заробітку – два місяці перед відрядженням – січень-лютий 2024 року. У ці місяці посадовий оклад працівника становив 7732 грн. При цьому виплати працівнику за даний період були такі:

  • січень 2024 – 7732 грн;
  • лютий 2024 – 6787 грн (зарплата) + 1900 грн (лікарняні) = 8687 грн.

Потрібно розрахувати розмір зарплати працівника за січень з урахуванням 4-х днів відрядження. Для цього розрахуємо денну і середньоденну зарплати працівника і порівняємо їх.

1) Обчислюємо середньоденну зарплату за минулі місяці.

Визначимо зарплату за період для розрахунку:

7732 + 6787 = 14519 грн

Кількість днів роботи у січні та лютому 2024 – 44 (=23 + 21). Під час дії воєнного стану святково-неробочих днів не було.

Отже, середньоденна зарплата працівника становить:

14519 грн ÷ 44 р. дн. = 329,98 грн

2) Обчислюємо денну зарплату.

Денна зарплата за поточний місяць – березень 2024:

(7732 + 1000)÷ 21 = 8732÷ 21 = 415,81 грн

3) Порівняємо середньоденну й денну зарплати працівника:

329,98 грн < 415,81

Отже, робочі дні березня 2024 оплачуємо всі за денним заробітком, незважаючи на 4 дні відрядження, оскільки їх теж оплачуємо за денним заробітком:

7732 + 1000 = 8732 грн

Таким чином, зарплата працівника за березень 2024 становитиме 8732 грн.

Розрахунок відрядження за середньоденною зарплатою – приклад

Приклад 2. Припустимо, що працівник у березні 2024 року відпрацював усі робочі дні (21), але 4 з них був у відрядженні. Його звичайна щомісячна зарплата 13531 грн (посадовий оклад, 14-й тарифний ЄТС – 7732 грн, надбавка за складність, напруженість у роботі (50%) – 3866 грн, щомісячна премія – 1933 грн (25%)).

Розрахунковий період для обчислення середнього заробітку – попередні перед відрядженням 2 місяці: січень-лютий 2024 року. За ці місяці працівник виконав місячну норму праці і йому нарахували зарплату:

  • 13531 грн – за січень 2024;
  • 15464 грн – за лютий 2024 (була подвійна премія).

Розрахуємо розмір зарплати працівника за березень 2024 з урахуванням 4-х днів відрядження.

Для цього розрахуємо денну зарплату за поточний місяць і середньоденну зарплату працівника і порівняємо їх.

1) Обчислюємо середньоденну зарплату.

Визначимо зарплату за розрахунковий період для розрахунку:

13531 + 15464 = 28995 грн

Кількість днів роботи у лютому та березні – 44 (=23 + 21).

Отже, середньоденна зарплата працівника становить:

28995 грн ÷ 44 р. дн. = 658,98 грн.

2) Обчислюємо денну зарплату за поточний березень 2024.

Якби працівник відпрацював весь березень 2024 без відрядження, його денна зарплата становила б:

13531 грн ÷ 21 р. дн. = 644,33 грн

3) Порівняємо середньоденну зарплату й денну зарплату поточного місяця працівника:

658,98 грн > 644,33 грн

Таким чином, середньоденна вийшла вищою, так як у лютому 2024 була подвійна премія.

Отже, оплату за 4 дні відрядження обчислимо так:

658,98 грн × 4 р. дн. = 2635,92 грн

Тепер визначимо зарплату за 17 днів березня (без 4-х днів відрядження):

  • оплата за окладом: 7732 грн × (17 р. дн. ÷ 21 р. дн.) = 6259,24 грн;
  • премія =6259,24×0,25 = 1564,81 грн;
  • надбавка за складність = 6259,24×0,5 = 3129,62 грн;
  • нараховуємо надбавки та премії: 6259,24+ 1564,81 + 3129,62 = 10953,67 грн.

Отже, зарплата за березень 2024 становитиме:

10953,67 грн + 2635,92 грн = 13589,59 грн

Перевіряємо себе. Різниця зі звичайною місячною зарплатою склала 13589,59 – 13531 = 58,59 грн. Це за рахунок різної оплати за 4 дні відрядження = (658,98 – 644,33)×4 ≈ 58,60. Різниця в 0,01 виникла за рахунок округлень.

Розрахунок відрядження, якщо є доплата до мінімальної зарплати – приклад

Приклад 3. Працівника з окладом 5815 грн (10-й тарифний ЄТС) у березні 2024 року відправили на 4 дні у відрядження. У березні 2024 року 21 робочий день. За січень-лютий 2024 року він отримував лише оклад 5815 грн. У січні 2024 також була нарахована премія до ювілейної дати – 1000 грн.

Працівник отримує доплату до мінімальної зарплати, тому за повний місяць 2024 року його зарплата складає: 5815 + (7100 – 5815) = 5815 + 1285= 7100 грн.

Таким чином, зарплата працівника складає:

  • січень 2024 – 8100 грн (= 7100 + 1000). Премії до ювілейних дат до мінімальної зарплати не входять;
  • лютий 2024 – 7100 грн.

У такому разі середньоденна зарплата за січень-лютий 2024 становить:

(8100 + 7100)÷(23+21) = 15200 ÷ 44 = 345,45 грн

Денна зарплата за поточний місяць – березень 2024 – становить:

7100÷21 = 338,10 грн

Порівнюємо середньоденну та денну зарплату:

345,45 грн > 338,10 грн

Отже, дні відрядження оплачуємо на основі середньоденної, яка більша за денну зарплату березня 2024:

345,45 грн × 4 р. дн. = 1381,80 грн

Тепер визначимо зарплату за 17 днів березня 2024 (без 4-х днів відрядження):

5815 грн × (17 р. дн. ÷ 21 р. дн.) = 4707,38 грн

Визначаємо мінімальну зарплату за 17 р. дн:

7100 × (17 р. дн. ÷ 21 р. дн.) = 5747,62 грн

Визначаємо доплату до мінімальної зарплати за 17 р. днів:

5747,62 – 4707,38 = 1040,24

Отже, зарплата за березень 2024 становитиме:

4707,38 грн + 1381,80 грн + 1040,24= 7129,42 грн

Дні відрядження, які оплачуються на основі середньоденної на розмір доплати до мінімальної зарплати, таким чином, не впливають, так як оплата днів відрядження на основі середньої залежить не від виконаної норми за березень 2024 року, а від заробітку за минулі 2 місяці.



зміст

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді