Уряд на півроку скасував аукціони під час публічних закупівель

Кабмін вирішив, що в умовах енергетичної нестабільності такі зміни забезпечать рівний доступ до системи публічних закупівель Prozorro.

скасовані аукціони під час закупівель

Норми тривалості робочого часу на 2023 рік

За словами заступника міністра економіки України Надії Бігун, скасовується лише один елемент в процедурі, коли суб‘єкти торгуються, — власне «аукціон».

«Якщо на початку осені доля торгів з одним учасником складала приблизно 60%, то на кінець грудня цифра зросла до 88%. Бізнес, особливо малий і середній, зіткнувшись з блекаутом та не маючи змоги одразу забезпечити сталий інтернет і живлення, був позбавлений можливості брати участь у аукціонах. З прийняттям відповідної постанови, ми зробили наголос на першій ставці, на підготовку до якої у компаній є мінімум 7 днів. Це стимулюватиме пропозиції з найменшою ціною і збільшуватиме конкуренцію», — заявила Надія Бігун.

Подальші зміни у процедурі закупівель можуть бути переглянуті за умови стабілізації ситуації з електроенергією. Згідно з Директивою 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року застосування аукціону під час проведення процедур закупівель не є обов’язковим.

За 1-2 місяці результати торгів за оновленою процедурою будуть проаналізовані та враховані під час подальшого розвитку системи публічних закупівель Prozorro. За рекомендацією Світового Банку Prozorro вже почала реалізацію механізму, коли замовник при оголошенні тендера самостійно визначає, чи потрібен йому аукціон під час відкритих торгів.

Нагадаємо, що попередні зміни в проведенні публічних закупівель були затверджені Урядом в жовтні 2022 року. Передбачалося, що тендер в Prozorro може бути проведений з пропозицією лише від одного учасника (а не мінімум двох, як раніше).

За інформацією Кабміну

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Планування закупівлі електричної енергії в бюджетних установах

Закон про ринок електроенергії закладає правові передумови щодо закупівлі замовниками електричної енергії на конкурентних засадах. Про роботу замовника та планування закупівлі електроенергії – у даному огляді.
39690

Чи можливі централізовані закупівлі за рішенням територіальної громади

Придбання територіальними громадами різноманітних товарів, робіт і послуг потребує дотримання встановлених державою правових та економічних норм. Експерт допоможе в них розібратися.
2456

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді