Кому належать страхові виплати внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання

Лише особи, які застраховані у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають право на відшкодування.

кому належать страхові виплати

Калькулятор стажу

Жорсткі вимоги щодо страхових виплат внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання прописані у новій редакції статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

З 1 січня 2023 року страхові виплати належать наступним категоріям застрахованих громадян:

  • які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору, на інших підставах, передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності та господарювання, зокрема, які є резидентами Дія Сіті, у тому числі в іноземних дипломатичних та консульських установах, інших представництвах нерезидентів або у фізичних осіб;
  • обрані на виборні посади в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в інших органах;
  • фізичні особи – підприємці, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах;
  • здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої, післядипломної освіти, залучені до будь-яких робіт під час, перед або після занять, під час занять, коли вони набувають професійних навичок, у період проходження виробничої практики (стажування), виконання робіт на підприємствах;
  • діти до 18 років або до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років, які народилися з інвалідністю внаслідок заподіяння шкоди зародку через травмування жінки на виробництві або її професійного захворювання під час вагітності.

Добровільно застрахуватися від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання також можуть члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню від нещасного випадку на інших підставах.

Нагадаємо, що під час розрахунку лікарняних бухгалтер має врахувати страховий стаж робітника.

Соцвиплати

Який саме страховий стаж

Як страховий стаж впливає на розрахунок соцвиплат

лікарняні

загальний

впливають на понижувальний % при розрахунку лікарняних:

  • стаж до 3 років – 50%;
  • стаж від 3 до 5 років – 60%;
  • стаж від 5 до 8 років – 70%;
  • стаж понад 8 років – 100%. Лікарняні враховуються повністю

за останні 12 місяців перед місяцем настання страхового випадку

якщо такий страховий стаж ˂ 6 місяців, то використовується максимальне обмеження на середньоденну при розрахунку лікарняних виходячи з однієї мінімальної зарплати у місяці настання страхового випадку. Це становить:

  • 220,11 грн/ день – у січні-грудні 2023 року (=6700/30,44).

У розрахунку цифра 30,44 – середня кількість днів у місяці.

декретні

за останні 12 місяців перед місяцем настання страхового випадку

якщо такий страховий стаж ˂ 6 місяців, то використовується максимальне обмеження на середньоденну при розрахунку декретних виходячи з двох мінімальних зарплат у місяці настання страхового випадку. Це становить:

  • 440,21 грн/ день – у січні-грудні 2023 року (=2×6700/30,44).

У розрахунку цифра 30,44 – середня кількість днів у місяці.

допомога по безробіттю

загальний

Допомога по безробіттю становить, % від середньої зарплати/доходу (але не більше 1.5 розміри мінімальної зарплати; січень-грудень 2023 року це 10050 грн (= 6700×1.5):

  • стаж до 3 років – 50%;
  • стаж від 3 до 6 років – 55%;
  • стаж від 6 до 12 років – 60%;
  • стаж від 12 до 18 років – 65%;
  • від 18 до 24 років – 70%
  • від 24 до 30 років – 75%;
  • стаж понад 30 років – 80%.

Підстава – ст. 22 та ст. 23 Закону № 1533.

за останні 12 місяців

якщо страховий стаж складає ˂ 6 місяців, то безробітний втрачає право на нарахування допомоги по безробіттю на основі середньої зарплати/доходу в залежності від страхового стажу (ч. 1 ст. 22 Закону № 1533).

* Закон № 1533 – Закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533

Також страховий стаж враховується при визначенні права на пенсію і про це слід знати уж

За матеріалами ПФУ 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
5728

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
48820

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
72135

Призначення і виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1048

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
63757

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді