Помилки при оформленні заяви-розрахунку на виплату лікарняних – як виправити

Пенсійний фонд України назвав помилки, яких найчастіше припускаються роботодавці під час заповнення заяви-розрахунку на виплату лікарняних.
заява-розрахунок на виплату лікарняних
 

Калькулятор стажу

Заява-розрахунок від роботодавця може бути відхилена через помилки у внесених даних. В таких випадках в заяві-розрахунку зі статусом «не прийнято» причина відхилення відображається у вигляді коментаря в особистому кабінеті страхувальник.

За даними ПФУ, найчастіше зустрічаються такі помилки:

  • неправильно заповнено реквізити страхувальника: місцезнаходження (вказано не повністю або з помилками), номер рахунку, МФО банку тощо;
  • не внесено дані щодо приналежності застрахованої особи до пільгової категорії (у разі наявності);
  • невідповідність між страховим стажем за останні 12 місяців, який застрахована особа набула фактично, і тим, що зазначено в Реєстрі застрахованих осіб;
  • неправильно розраховано суму виплат за листком непрацездатності.

Найпоширеніші помилки в електронних заявах-розрахунках за паперовими лікарняними стосуються даних, що вводяться відповідальними особами вручну (реквізити листка непрацездатності, інформація про застраховану особу). В цьом випадку для підтвердження, необхідно скановані копії паперових листків непрацездатності додати до електронної заяви-розрахунку.

Експерт порталу «Бухгалтерія для бюджету та ОМС» наводить зразок заповнення заяви-розрахунку:

ZayavaRozrahunok1JPEG.jpgZayavaRozrahunok3JPEG.jpg

СКАЧАТИ ПРИКЛАД ЗАПОВНЕННЯ

За матеріалами ПФУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27028

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
247179

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
14741

Довідка про трудовий та страховий стаж

Отримати довідку ПФУ про трудовий та страховий стаж можуть і працівник, і роботодавець. Розкажемо, як це зробити онлайн, як рахувати стаж за цією довідкою.
23226

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді