Воєнний стан та мобілізація подовжені на 90 днів

Верховна Рада проголосовала закони №8419 та №8420, які були внесені Президентом.

воєнний стан та мобілізація подовжені на 90 днів

⚡️ ЯК ЗМІНИЛИСЯ ТРУДОВІ ВІДНОСИНИ З 24 БЕРЕЗНЯ ⚡️

У вівторок, 7 лютого Верховна Рада схвалила два закони про продовження строку дії воєнного стану (закон №8419) та продовження строку дії загальної мобілізації (№8420).

Законі зібрали констутиційну більшість – 348 та 344 голоси відповідно.

Воєнний стан та мобілізація подовжуються з 19 лютого 2023 року на 90 днів. Це вже шосте подібне рішення Верховної Ради після початку вторгення росії в Україну.

Нагадаємо, що до строку дії воєнного стану прив'язана низка податкових пільг та особливостей оподаткування. Президент України Володимир Зеленський нещодавно підписав закон про зміни до Податкового кодексу, чим зменшив штрафи за несвоєчасну реєстрації податкових накладних та збільшив строк їх реєстрації та коригування.

Кабінет Міністрів вніс до Ради законопроєкт щодо податкових змін з 1 липня 2023 року. Навіть якщо на цю дату буде подовжено воєнний стан, будуть скасовані наступні пільги:

  • можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для ФОПів-платників єдиного податку I та IІ груп не сплачувати єдиний податок; зупинення проведення документальних перевірок; зупинення перебігу окремих строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;
  • незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства тощо.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді