Прикордонників зобовʼяжуть повідомляти про перетин кордону пенсіонерами

Планується запровадити контроль за виїздом за межі України отримувачів пенсій та соціальних виплат.

перетин кордону пенсіонерами

Калькулятор стажу

Кабінет міністрів 7 лютого схвалив проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 19 Закону України «Про Державну прикордонну службу України» щодо надання Пенсійному фонду України інформації про перетин кордону».

Передбачено, що Державна прикордонна служба зобовʼязується надавати ПФУ відомості стосовно реципієнтів (отримувачів пенсій та соціальних виплат, які Пенсійний фонд адмініструє з 1 січня замість Фонду соцстрахування).

Про кого з пенсіонерів та громадян соціально незахищених категорій будуть передавати дані до ПФУ:

  • про тих, які перетинали державний кордон України,
  • про тих, які вʼїжджали/виїжджали на тимчасово окуповану територію України через контрольні пункти вʼїзду — виїзду.

Нагадаємо, в 2023 році для виходу на пенсію після досягнення чоловіками та жінками віку 60 років потрібно мати страховий стаж не менше 30 років.

Якщо немає необхідного страхового стажу, громадянин зможе вийти на пенсію за віком пізніше. У 2023 році:

  • при наявності страхового стажу від 20 до 30 років громадянин набуває право на пенсію за віком після досягнення 63-річного віку;
  • при наявності стажу від 15 до 20 років – лише після досягнення 65-річного віку (частини перша-третя статті 26 Закону №1058).

Щоб вийти на пенсію за віком при досягненні 60 років, або раніше 63-х чи 65 років, потрібно допрацювати необхідний період або докупити необхідний страховий стаж.

За повідомлення постійного представника Уряду в Верховній Раді Тараса Мельничука

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69393

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50680

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75243

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79422

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді