Прямої відповідальності за роботу під час повітряної тривоги не передбачено – Держпраці

Державна служба України з питань праці коментує, чи мають право роботодавці змушувати працівників виконувати свої посадові обов’язки під час оголошеної повітряної тривоги.

робота під час повітряної тривоги

Калькулятор штрафів

Держпраці наголошує, що цивільний захист — це функція держави, спрямована на захист населення, територій та майна від надзвичайних ситуацій, зокрема від подій воєнного характеру.

Стаття 19 Кодексу цивільного захисту України вимагає від держадміністрацій та органів місцевого самоврядування забезпечити оповіщення та інформування населення про загрозу і виникнення надзвичайних ситуацій.

Керівники суб’єктів господарювання зобов’язані забезпечувати цивільний захист як своїх працівників, так і клієнтів/відвідувачів, у т. ч. під час оповіщення про повітряну тривогу в населеному пункті, де розташоване підприємство. За статтею 153 КЗпП України роботодавець не вправі вимагати від працівника виконання роботи, що становить явну небезпеку для життя працівника, а також в умовах, що не відповідають законодавству про охорону праці.

Проте станом на лютий 2023 рік прямої відповідальності за роботу підприємства під час повітряної тривоги чинне законодавство України наразі не передбачає.

Нагадаємо, що з 1 січня 2023 року через підвищення мінімальної зарплати змінилися суми штрафів за порушення трудового закондавства в Україні.

Види порушень

Розмір штрафу

В мінімальних зарплатах

В гривнях

Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, встановлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків.

Те саме для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку I-III груп

10

 

 

 

 

-

67 000

 

 

 

 

попередження

Повторне порушення п.1 протягом двох років після першого (штраф за кожного неформленого працівника)

30

201 000

Порушення встановлених строків виплати зарплати працівникам, інших виплат, що передбачає законодавство про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі

3

20 100

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (розрахунок за кожного працівника)

2

13 400

Недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, яких залучають до виконання обов’язків, що передбачають Закони України:

  • «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.1992 № 2232-XII;
  • «Про альтернативну (невійськову) службу» від 12.12.1991 № 1975-XII;
  • «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII

Штраф за кожного працівника, який підпадає під пільги

Те саме для юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку I-III груп

4

 

 

 

 

 

 

 

 

-

26 800

 

 

 

 

 

 

 

 

попередження

Недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні

3

20 100

Вчинення перешкод — дій, передбачених абзацом 6 частини 2 статті 265 КЗпП, під час проведення перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці 2 частини 2 статті 265 КЗпП

16

107 200

Перевищення допустимої кількості трудових договорів з нефіксованим робочим часом згідно з 21-1 КЗпП або ведення недостовірного обліку робочого часу працівника, який працює за трудовим договором з нефіксованим робочим часом

3

20 100

Порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених абзацами 2—9 частини 2 статті 265 КзпП.

Штраф накладається за кожне порушення

1

6 700

Штраф за повторне порушення протягом року після першого

2

13 400

 

За інформацією Держпраці

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про відкликання з відпустки

Відкликання з відпустки працівника – чи можна це зробити? Як скласти розпорядження про відкликання з відпустки, наказ? Роз’яснимо покроково.
52753

Господарський договір бюджетної установи

Господарський договір бюджетної установи – типи, види, істотні умови, порядок укладання та розірвання, перевірки. З якими господарськими договорами зазвичай мають справу бюджетники, чи є в них певні особливості?
16821

Копія наказу про звільнення – зразок

Замість трудової книжки закон передбачає інший обов’язковий документ, який треба видати під час звільнення – копія наказу про звільнення.
67943

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді