Перелік окупованих територій не дає право не сплачувати податки – ДПС

Державна податкова служба опублікувала свою позицію щодо затвердженого переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації.

перелік окупованих територій не дає право не сплачувати податки – ДПС

Калькулятор штрафів

ДПС наголошує: в Перехідних положеннях Податкового кодексу міститься вимога, що перелік окупованих територій та територій, на яких ведуться бойові дії, визначає Кабінет міністрів. Проте Уряд 6 грудня 2022 року передав право формувати перелік до Мінреінтеграції.

Тому, на думку ДПС, затверджений міністерством перелік не може застосовуватися для цілей оподаткування і не дає права не нараховувати та не сплачувати низку податків.

Мова йде про несплату за об'єкти оподаткування таких податків та зборів:

На запит ДПС Міністерство фінансів відповіло, що Постановою Кабміну № 1364 визначається механізм формування переліку територій, а не затверджується конкретний перелік таких територій.

Нагадаємо, що території активних бойових дій визначаються за такими критеріями:

  • через них проходить лінія бойового зіткнення або які межують з тимчасово окупованими територіями;
  • на територіях наразі неможливо у повному обсязі виконувати функції держави, зокрема в частині доступу до публічних електронних реєстрів, та існує значна загроза життю і здоров’ю населення.

Територіями можливих бойових дій вважаються території:

  • які межують з територіями активних бойових дій або тимчасово окупованими територіями чи прилеглі до державного кордону з державою-агресором;
  • та на яких можливо забезпечувати функції держави, до яких може повертатися населення, втім періодично піддаються ворожим обстрілам.

Для територій можливих бойових дій не передбачено обмежень щодо доступу до публічних електронних реєстрів і проведення аукціонів для продажу об’єктів малої приватизації.

За інформацією ДПС України

 

відпустка на дітей заява

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунки ЄСВ 2024

Реквізити рахунків для сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не змінювались з 2021 року. Бухгалтер, який перераховує ЄСВ, має знати які є види рахунків та коли їх використовувати, де завжди будуть актуальні реквізити рахунків, як правильно заповнювати призначення платежу у платіжній інструкції та що робити, якщо ЄСВ сплатили на інший рахунок (для зарахування зарплатних податків – ПДФО/військового збору).
2014

Плата за землю – земельний податок 2024. Сплата земельного податку, строки, пільги, декларація

Плата за землю – це місцевий податок, який має дві форми. Перша – орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності. Друга – земельний податок, який справляється за земельні ділянки іншої власності, наприклад приватної. Розглянемо розмір та правила плати за землю 2024.
48165

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
11865

Алгоритм застосування ПСП та відповідальність бухгалтера

Із кожної зарплати чи іншого доходу працівника бухгалтер утримує ПДФО і військовий збір. Однак деякі доходи взагалі не оподатковуються, а до зарплати може застосовуватися податкова соціальна пільга. Алгоритм застосування ПСП – у статті.
75085

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
56744

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді