Уряд планує повністю цифровізувати судочинство — перелік новацій майбутнього закону

Кабмін вніс в Раду два законопроєкти, які можуть дозволити повністю перевести засідання суду в режим відеоконференцій з використанням власних технічних засобів.

ззакон про цифровізацію судочинства

Калькулятор штрафів

В Верховній Раді зареєстровані два законопроєкті – № 9090 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо цифровізації судочинства та удосконалення наказного провадження у цивільному судочинстві» та № 9091 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо цифровізації судочинства», які внесено Урядом як суб'єктом законодавчої ініціативи.

Законопроекти мають запровадити дієві механізми здійснення судочинства дистанційно в умовах воєнного чи надзвичайного часу.

Які закони планується змінити:

  • Господарський процесуальний кодекс України,
  • Кодекс дміністративного судочинства України,
  • Цивільний процесуальний кодекс України,
  • Кодекс України з процедур банкрутства,
  • закон «Про доступ до судових рішень»,
  • закон«Про судовий збір»,
  • закон «Про Вищу раду правосуддя».

Які зміни в судочинстві плануються

Зміни в законопроєкті 9090

  1. Можливість проводити судові засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів в порядку в умовах воєнного чи надзвичайного стану в разі виникнення обставин, які зумовлюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці судді.
  2. Адаптація Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до провення судових засідань в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням суддею, секретарем судового засідання власних технічних засобів.
  3. Суддя, свідки, перекладач, спеціаліст, експерт, секретарь зможуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.
  4. Дозволять приводити до присяги свідків, експертів, перекладачів, які беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.
  5. Дозволять фіксування судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду  за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів.
  6. Дозволять ведення протоколу судового засідання в електронній формі, а в разі об’єктивної неможливості здійснення фіксування засідання суду технічними засобами – фіксувати засідання секретарем письмово, а суддею – за допомогою власних технічних засобів.
  7. Дозволять складати і підписувати судові рішення, ухвалених в режимі відеоконференції поза межами суду, лише в електронній формі з використанням електронного підпису (без складання їх у паперовій формі).
  8. Дозволять проводити зборів кредиторів (комітету кредиторів) у справах про банкрутство (неплатоспроможність) у режимі відеоконференції.
  9. Дозволять видавати судовий наказ, якщо заявлено вимогу про стягнення заборгованості за договором (іншим, ніж про надання житлово-комунальних послуг, електронних комунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення), укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Зміни в законопроєкті 9091

  1. Судді нададуть право на безпосередній та (або) автоматизований доступ до інформаційно-комунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, держателем (адміністратором) яких є державні органи або органи місцевого самоврядування
  2. Врегулюють функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.
  3. Узгодять Закон «Про судоустрій і статус суддів» із нормами Законів України «Про електронні комунікації» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації»;
  4. Термін «дитина-інвалід» замінюється терміном «дитина з інвалідністю».

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Типова програмна класифікація видатків та кредитування місцевих бюджетів

Програмна класифікація видатків та кредитування місцевого бюджету, відповідно до вимог частини другої статті 10 Бюджетного кодексу України, формується місцевим фінансовим органом за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту рішення про місцевий бюджет у бюджетних запитах.
12003

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді