В Раді зареєстровано проєкт закону про звільнення військових зі строкової служби

В разі прийняття закон має вирішити ситуацію, коли призовники 2020-2021 років продовжують службу понадстроково під час воєнного стану.

звільнення військових зі строкової служби

Калькулятор індексації зарплати

В Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9140, який передбачає звільнення зі строкової служби військовослужбовців, які вислужили встановлений законом строк служби. Серед авторів законопроєкту – 20 народних депутатів. Проєкт передано на розгляд Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Автори закону зазначають, що військовослужбовці, у яких закінчився строк строкової військової служби, продовжують проходити військову службу до оголошення демобілізації (крім виключень, зазначених у п.п. «б», «в», «г» ч. 2 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Таким чином, призовники 2020-2021 років станом на сьогодні продовжують службу понадстроково.

Також через зміни у Порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ та деяким іншим особам відтепер додаткова винагорода у 30 тис грн фактично не може бути призначена для строковиків.

Пропонується встановити наступні строки звільнення строковиків під час воєнного стану:

  • 5 днів з дня набрання чинності запропонованого законом (для тих, в кого строк служби закінчився до набрання чинності цим законом);
  • з дня закінчення строку строкової служби (для тих, в кого строк служби закінчиться після набрання чинності цим законом).

Звільнені зі служби строковики будуть зобов’язані не пізніше ніж протягом 5 днів з дня звільнення зі строкової служби прибути до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для:

  • взяття на військовий облік,
  • вирішення питання щодо призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період,
  • прийняття на військову службу за контрактом,
  • звільнення у запас чи у відставку з підстав та у порядку визначених законом.

Нагадаємо останні новини щодо військовослужбовців та військової служби під час воєнного стану:

 

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових: як не втратити

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу (ОГД) у розмірі 15 мільйонів гривень. Але ряд особливостей значно ускладнює отримання допомоги.
5351

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді