Обов'язкове декларування відновлять у період воєнного стану

Відновлення обов’язкового декларування особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є зобов’язанням України для отримання чергового траншу від МВФ.

обов'язкове декларування відновлять

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Нагадаємо, декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, (е-декларації) за 2021 рік не подавались через призупинення у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії на територію України.

Згідно з Меморандумом з МВФ, який визначає умови для отримання Україною кредиту ($15,6 млрд), окремою умовою для його отримання є відновлення обов’язкового декларування та функції НАЗК з перевірки е-декларацій. Відповідний закон слід прийняти до кінця липня 2023 року.

Передбачається, що відновлення обов’язку електронного декларування під час воєнного стану стосуватиметься держслужбовців, які не мобілізовані і не беруть безпосередньої участі у бойових діях. Меморандум містить зобов’язання забезпечити до кінця жовтня 2023 року автоматизацію внесення в е-декларації інформації з інших держреєстрів та баз даних для прозорого і спрощеного декларування у період дії воєнного стану.

Як зазначив заступник Голови НАЗК Андрій Вишневський, «Національне агентство з питань запобігання корупції давно наполягає на відновленні декларування і перевірок, вважаючи, водночас, що до кінця воєнного стану чутлива інформація з реєстру декларацій все ще має бути закрита для загального доступу. Законопроект № 8071 щодо відновлення обов’язкового декларування майже 8 місяців очікує на розгляд у Верховній Раді, проте народні депутати досі не поспішали його ухвалювати. У цьому законопроекті враховано особливості умов воєнного часу, і жодної небезпеки для декларантів немає. Зараз декларування добровільне, і понад 350 тис. публічних службовців за власним вибором вже подали декларації за 2021 рік. Відновлення обов’язку декларування критично необхідне, адже значна частина декларантів все ж таки ще не подали декларації навіть за 2021 рік, не кажучи про 2022-й. Існують ризики приховування статків під час воєнного стану, в т. ч. привласнення коштів, спрямованих на відбудову чи гуманітарну допомогу, а також спливу термінів притягнення до відповідальності за недостовірне декларування за 2021 рік».

За інформацією НАЗК

 

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7079

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17378

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106810

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді