Ринок праці в Україні – оцінка НБУ

Нацбанк опублікував щомісячний макроекономічний та монетарний огляд, в якому дав оцінку поточній ситуації на ринку праці в Україні.

Ринок праці в Україні – оцінка НБУ

Калькулятор стажу

За даними НБУ, в Україні надалі пожвавлювався попит на робочу силу. Падіння зарплат у приватному секторі практично зупинилося. Проте кількість переселенців та мігрантів залишається значною, що впливає на ринок праці.

Ключові висновки НБУ по ринку праці

Ринок праці в Україні – оцінка НБУ

  1. Зростання кількості резюме практично зупинилося, тоді як кількість вакансій продовжує зростати (крім ІТ-сектору, де ситуація складна).
  2. Частково зростання попиту на робочу силу пов'язано із сезонністю, зокрема, с/г роботами, а частково – мобілізацією співробітників, у тому числі критичних, та посиленням складнощів із пошуком персоналу.
  3. У результаті кількість претендентів на одну вакансію суттєво знизилася і в травні 2023 року була близькою до рівня травня 2021 року.

Виплата та розміри зарплат

Ринок праці в Україні – оцінка НБУ

Посилення конкуренції за робочу силу може тиснути на зарплати у бік збільшення, насамперед у реальному секторі

  1. У ІІ кварталі 2023 року, за опитуванням ЄБА серед МСБ, більшість компаній (62%) повністю виплачували зарплати. Водночас 32% заявляли про відсутність фінансових резервів, 16% – звільняли працівників. Серед великих міжнародних компаній, за даними ЄБА, повністю виплачували зарплату 90%, а фінансові резерви відсутні лише у 5% компаній
  2. За опитуванням ІЕД, більшість підприємств (91%) не планують змін у кількості працівників. Це свідчить про стабілізацію зайнятості, втім на значно нижчому рівні, ніж до повномасштабної війни
  3. Реальні зарплати у приватному секторі на тлі низької бази порівняння практично припинили падіння, що разом з індексацією пенсій та виплатами у бюджетному секторі підтримало доходи ДГ. Але подальше їх зростання стримуватиметься складним фінансовим станом підприємств та високим рівнем невизначеності.

Ключові цифри по кількості мігрантів та ВПО

Ринок праці в Україні – оцінка НБУ

На 21 травня 2023 року кількість українських мігрантів за даними ООН досягнула 8.9 млн осіб (зросла на 919 тис. осіб з початку 2023 року), з них статус тимчасового захисту у ЄС мають 5.1 млн осіб. Кількість зареєстрованих ВПО на 30 квітня досягла 3.6 млн, МОМ оцінює кількість ВПО на початок травня – 5.1 млн, кількість тих, хто повернувся на попереднє місце проживання після 24.02.2022 – 4.8 млн осіб.

  • За даними дослідження CEDOS, 76% молодих людей, які виїхали через війну за кордон, бажають повернутися в Україну, 11% хотіли б залишитись там, де перебувають
  • Згідно з опитуванням членів ЄБА, 81% опитаних залишаються на своєму постійному місці проживання або вже повернулись додому, 15% наразі перебувають за кордоном, ще 4% змінили місце проживання в межах України. Серед тих, хто виїхав закордон понад половина (55%) планує повернутися, при чому третина – впродовж року, але 22% вважають, що імовірно не повернуться.
  • Основні перепони поверненню – безпекові та економічні чинники.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151987

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді