Підрив Каховської ГЕС призведе до зростання інфляції – НБУ

Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 25%, але попередив про масштабні негативні наслідки теракту на Каховській ГЕС.

зростання інфляції НБУ

Калькулятор індексації зарплати

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. На думку НБУ, це сприятиме підтримці привабливості гривневих інструментів, збереженню стійкості валютного ринку та зниженню інфляції. 

Регулятор відзначає, що інфляція продовжує стрімко знижуватися, темпи зростання споживчих цін надалі знижувалися швидше, ніж очікувалося. У травні інфляція сповільнилася до 15,3% у річному вимірі. Цьому сприяли достатня пропозиція продовольства та пального, зміцнення готівкового курсу гривні, а також поліпшення інфляційних та курсових очікувань. НБУ очікує, що зниження інфляції триватиме надалі, хоча й помірнішими темпами.

Нацбанк також оцінів наслідки для економіки України від підприву Каховської ГЕС. За першими оцінками НБУ, цей теракт зумовить додатковий внесок до цьогорічної інфляції на рівні близько 0,3 в. п. Підрив вже призвів до ускладнення роботи низки підприємств та до часткової втрати врожаю, передусім овочів.

Загалом НБУ готовий розпочати цикл зниження облікової ставки раніше, якщо зростання реальної дохідності гривневих інструментів і зниження ризиків для курсової стійкості й надалі відбуватимуться швидше, ніж очікувалося. Цьому може посприяти стрімкіше за прогноз сповільнення споживчої і базової інфляції та зростання міжнародних резервів, а також краща результативність заходів із забезпечення привабливості гривневих інструментів.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Індексація зарплати 2024

У 2024 році відновлена індексація зарплати. Які правила для нарахування індексації у 2024 році, як індексувати зарплату протягом 2024 року, якщо оклад змінюється та якщо не змінювався – дивиться приклади та пояснення від експерта.
59919

Індексація зарплати в вересні 2022 року

Держстат установив індекс інфляції в липні 2022 року в розмірі 100,7%. Хто з працівників бюджетної сфери матиме право на індексацію заробітної плати у вересні 2022-го та в яких розмірах?
6897

Індексація зарплати в серпні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в серпні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в серпні?
10235

Індексація зарплати в липні 2022 року

Чи зміниться індексація зарплати в липні 2022 року? Які категорії працівників отримають право на індексацію зарплати? Яким буде базовий місяць для нарахування індексації в липні?
13627

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді