Як збільшити виплати пенсіонера

Чи можна завдяки добровільним внескам підвищити розмір призначеної пенсії - роз'яснення ПФУ.
Як збільшити виплати пенсіонера

Калькулятор стажу

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії напряму залежить від тривалості набутого людиною страхового стажу та величини її заробітної плати, яку вона офіційно отримувала протягом своєї трудової діяльності.

Спрощений механізм добровільної участі громадян у системі пенсійного страхування дозволяє впливати на розмір пенсії, яка буде призначена людині у майбутньому, після досягнення пенсійного віку, оскільки, за нових умов, добровільно сплачувати страхові внески на пенсійне страхування можуть лише особи, які не отримують пенсію, тобто не є пенсіонерами.

Завдяки добровільним внескам можна підвищити розмір майбутньої пенсії. Для тих, хто офіційно не працює, добровільно сплачені внески –– це набутий страховий стаж та заробітна плата для майбутньої пенсії, для працюючих – збільшена заробітна плата.

Отже, якщо людина вже отримує пенсію, то новий механізм сплати добровільних внесків не для неї. Натомість збільшити пенсійні виплати пенсіонера можна, за допомогою благодійних пожертв. У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта 30 % – як фінансовий ресурс на фінансування пенсій інших пенсіонерів.

Джерело: офіційний сайт ПФУ

меми про бухгалтерів

Працюйте, відпочивайте й не забувайте, що поки ціни у відпустці – працюють знижки на передплату е-журналів «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата».

Поспішайте – даруємо 2000 грн на передплату.

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
64542

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
49271

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
73049

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
78328

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді