Гетманцев пропонує забрати з місцевих до державного бюджету ПДФО з грошового забезпечення військових

За перше півріччя 2023 року до місцевих бюджетів сплачено 50 млрд. грн. ПДФО з грошового забезпечення військових.
ПДФО з грошового забезпечення військових

Калькулятор індексації зарплати

Голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев висунув пропозицію передати всесь або частину (понад існуючі нормативи розподілу) ПДФО з грошового забезпечення військових до державного бюджету.

«Останнім часом актуалізувалась дискусія щодо певної оптимізації міжбюджетних відносин. З одного боку, маємо стійкий профіцит місцевих бюджетів (+61,5 млрд. грн. за 5 місяців), що обумовлюється, насамперед, «військовим  ПДФО». З іншого, на фоні такого перевиконання почастішали випадки, м’яко кажучи, незрозумілих бюджетних закупівель на місцевому рівні, які містять ознаки зловживань. Наразі відрахування ПДФО з грошового забезпечення військових формують загалом майже чверть доходів місцевих бюджетів, але за окремими місцевими бюджетами, де сконцентровані військові частини та військові навчальні центри, дана пропорція значно більша. Пропонується передати все або частину (понад існуючі нормативи розподілу) ПДФО з грошового забезпечення військових до державного бюджету. Або ж обмежити місцеві закупівлі некритичних товарів і послуг, зокрема встановивши певні мінімальні ліміти на витрати на безпеку і оборону», – написав Гетманцев в своєму телеграм-каналі.

Він навів статистику податкових надходжень у першій половині 2023 року: до загального фонду місцевих бюджетів (без урахування міжбюджетних трансфертів) надійшло 218,3 млрд. грн.

Головним бюджето-формуючим джерелом доходів місцевих бюджетів залишається ПДФО (у частині що справляється до місцевих бюджетів). У першій половині року зібрано 145,4 млрд. грн. ПДФО, що складає 66,7% усіх доходів загального фонду місцевих бюджетів (без міжбюджетних трансфертів).

Суттєвий приріст ПДФО обумовлюється зростанням надходжень податку з грошового забезпечення військовослужбовців, якого у січні-червні 2023 року надійшло 50 млрд. грн. (8,3 млрд. грн. у середньому на місяць). Це на 84,2% (+24,9 млрд.грн.) більше проти аналогічного періоду минулого року і у приблизно у 8 разів більше ніж до повномасштабної війни.

Щодо інших основних джерел доходів, у першій половині року акумульовано:

  • єдиний податок – 27,1 млрд.грн. (+18% проти першого півріччя 2022 року);
  • плата за землю – 16,7 млрд.грн. (+32,1%);
  • частина акцизного податку – 10 млрд. грн. (+2,1 раза);
  • частина податку на прибуток – 7 млрд.грн. (+2,4%)
  • податок на нерухоме майно – 4,4 млрд.грн. (+55,6%).

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

ПСП 2024: кому і як надавати

Податкова соціальна пільга у 2024 році надає можливість зменшити розмір ПДФО. Хто має право на ПСП 2024, як її застосовувати, для кого призначена «дитяча» ПСП та який її розмір, які документи потрібні для застосування такої ПСП, які коди ознак ПСП застосовувати при складанні Додатку 4ДФ Податкового розрахунку – відповіді на ці питання у даному огляді.
29074

Оподаткування подарунків працівникам

Оподаткування подарунків працівникам – на що слід звернути увагу при оподаткуванні подарунків працівникам і відображенні їх у Додатку 4ДФ Податкового розрахунку. Чи обкладаються новорічні подарунки ПДФО, військовим збором, ЄСВ та ПДВ?
35695

Податковий розрахунок з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

Зарплатний звіт – це об’єднаний звіт з ЄСВ, ПДФО та військового збору. У даній консультації приділимо більше уваги загальним питанням, заповненню основної частини звіту та тих додатків, які стосуються ЄСВ. Також тут можна скачати бланк звіту, його додатків та зразки їх заповнення.
84923

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді