Які права працівника-донора крові під час воєнного стану

Роз’яснення щодо донорських гарантій працівникам ОМС, які добровільно здають кров та її матеріали, зокрема: про додатковий день відпочинку, увільнення в день обстеження та донації.

Як не порушити права працівника ОМС, який став донором крові

Пошук по Класифікатору професій

У 2021 році набрав чинності Закон України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30 вересня 2020 року № 931-IX, яким передбачено низку норм щодо заохочення добровільного безоплатного донорства та популяризації донорства, у тому числі, передбачено збереження середнього заробітку в день донації та надання одноденного відпочинку працівникові.

Якщо працівник бажає стати донором — є певна процедура: не пізніше, ніж за один робочий день до дня донації крові та/або компонентів крові він має письмово повідомити керівника про свої наміри. Зі свого боку, роботодавець зобов’язаний на цей день увільнити його від роботи зі збереженням середньої заробітної плати.

Відмовити працедавець може у випадку, якщо відсутність працівника на роботі:

  • загрожує життю або здоров’ю людей;
  • загрожує невиконанню завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського устрою;
  • призведе до значної матеріальної шкоди або інших тяжких наслідків.

Якщо ж працівник у день донації на вимогу роботодавця повертається на робоче місце, то він має право на день відпочинку. Строку давності, коли він може скористатися цим правом, закон не встановлює.

Важливим моментом під час оформлення розпорядження (наказу) про надання дня відпочинку у зв’язку із донацією є наявність довідки з установи, яка проводить процедуру забору крові. Працівнику варто надати довідку в день здачі, або письмово зафіксувати, коли він планує її принести, щоб розпорядчі документи були оформлені вчасно й без порушень.

Приєднання додаткового дня відпочинку, належного працівникові за давання крові, до щорічної відпустки є правом, а не обов'язком працівника: він може використати такий день як одразу після давання крові, так і в інший час через його приєднання до щорічної відпустки. Якщо працівник здає кров у період щорічної відпустки, то відпустка продовжується на 1 день.

Джерело: офіційний сайт Децентралізація

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
151990

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді