НАЗК очікує, що вето Президента буде накладено на обидва закони про відновлення декларування

НАЗК підтримує вето Президента України на закон про відновлення декларування та закликає накласти вето на закон про видалення даних про осіб, засуджених за корупцію.

НАЗК підтримує вето Президента на закон про відновлення декларування

Калькулятор штрафів

Агентство наголошує, що відкриття реєстру декларацій публічних службовців має відбутися з урахуванням безпекових питань, пов’язаних з можливими загрозами для військовослужбовців та їхніх родин, а також для осіб, які перебувають на тимчасово окупованих ворогом територіях. Лише в окупованих Маріуполі, Бердянську, Генічеську, Мелітополі зареєстровано понад 17 000 декларантів (без врахування членів їхніх сімей).

НАЗК також закликає накласти вето на закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (№9587-д). НАЗК пропонує не вносити зміни до ст. 59 Закону України «Про запобігання корупції». Ці зміни приховують дані Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення, від суспільства. Зокрема, вони передбачають видалення відомостей про понад 10 000 осіб, засуджених за вчинення корупційних злочинів. Це дозволить таким особам брати участь в закупівлях, що загрожує доброчесності відновлення України та забезпечення потреб ЗСУ, а також потрапляти на державні посади і посади суддів. 

Тексти обох законів, підписаних Головою Верховної Ради України, з’явилися на сайті Парламенту вранці 12 вересня. Президент одразу ж оприлюднив свою заяву щодо вето на Закон 9534.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

Вебінарний марафон до Дня бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
65048

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
89401

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
56719

Е-декларування 2022 року: огляд

Триває щорічне е-декларування. Хто тепер є суб’єктом е-декларування та які новації антикорупційного законодавства слід врахувати, аби задекларувати доходи за 2021 рік правильно, дізнаєтеся зі статті
1686

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді