Президент підписав Закон про відновлення звітування політичних партій

Голова держави затвердив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій».

Законопроєкт № 9419-1 від 12.07.2023 розроблений длі усунення прогалин в законодавстві та врегулювання питань, які стосуються державного контролю за фінансуванням політичних партій.

Закон відновлює контроль за:

  • цільовим використанням партіями коштів, виділених з держбюджету на фінансування статутної діяльності,
  • своєчасністю подання звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, повнотою таких звітів,
  • звіту зовнішнього незалежного фінансового аудиту діяльності партій, відповідністю їх оформлення встановленим вимогам, достовірністю включених до них відомостей.

Відновлення партійного звітування про фінанси – одна з вимог громадського сектору та G7.

Що має відбутися після підписання закону

  • політичні партії мають протягом 90 днів із дня набуття законом чинності подати до НАЗК звіти за періоди дії карантинних обмежень та воєнного стану;
  • для партій, що не мають державного фінансування, строк складає 120 днів;
  • для перевірки НАЗК відводиться 60 днів, ще на 60 днів відтерміновується вступ у дію відповідних положень. Тобто на подання перших звітів можна очікувати до п’яти місяців;
  • пропонується вже з наступних парламентських виборів зменшити поріг для отримання права на державне фінансування з 5% голосів до 3%. 

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35573

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7213

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді