Оренда держмайна: що є об’єктом оподаткування

Відповідно до пст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Кодексу.

Бухгалтерські калькулятори - онлайн розрахунок

Оренда держмайна: що є об’єктом оподаткування

Не є об’єктом оподаткування операції з оплати орендної плати чи концесійного платежу за договорами відповідно оренди чи концесії, якщо орендодавцями чи концесієдавцями за договорами виступають органи держвлади чи ОМС, а платежі відповідно до закону зараховуються до Держбюджету або місцевого бюджету.

Статтею 287 Господарського кодексу передбачено, що орендодавцями щодо державного та комунального майна є:

1) Фонд державного майна України – щодо єдиних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, яке є державною власністю;

2) органи, уповноважені місцевими радами управляти майном;

3) державні (комунальні) підприємства, установи та організації – щодо нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одне підприємство;

4) державне підприємство із забезпечення функціонування дипломатичних представництв - щодо нерухомого майна та іншого окремого індивідуально визначеного майна цього підприємства.

Спеціальним нормативним актом, який регулює відносини оренди, зокрема, державного майна, є Закон № 157 «Про оренду державного та комунального майна», відповідно до п. 1 ст. 4 якого суб’єктами орендних відносин є: орендар, орендодавець, балансоутримувач.

За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40148

Військовий збір 2024 – зміни з 01 жовтня

Мета військового збору випливає з самої назви – збільшити фінансування видатків на оборону України, у т.ч. фінансування ЗСУ. Військовий збір існує з 2014 року, але з 01 жовтня 2024 року відбудеться його збільшення. Про ставки військового збору, об’єкт оподаткування, правила сплати та декларування у бюджетників – у цьому огляді.
9661

Транспортний податок 2024: ставка, облік, декларація

Транспортний податок у 2024 році: дивиться перелік легкових автомобілів, які підлягають оподаткуванню. Коли, скільки та за які автомобілі потрібно сплачувати транспортний податок 2024 – у статті.
14607

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді