Неправильне оформлення працівників: які штрафи передбачає

Заходи до притягнення об’єкта відвідування до відповідальності за використання праці неоформлених працівників вживаються одночасно із внесенням припису незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування.

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу СКАЧАТИ

Неправильне оформлення працівників: які штрафи передбачає

Фінансова відповідальність передбачена ст. 265 КзпП. Оскільки штрафи за порушення трудового законодавства мають прив’язку до розміру мінімальної заробітної плати, їх розмір з 1 січня 2021 року збільшився (6 тис. грн.).

За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час при його повній зайнятості на підприємстві, виплату зарплат «в конверті» підприємство сплатить 10 МЗП (з 01.01.2021 року – це 60 тис. грн).

За повторне порушення протягом двох років доведеться сплатити 30 МЗП (180 тис. грн відповідно).

За недопущення до проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» штраф – 16 МЗП(96 тис.грн.)

Адміністративна відповідальність передбачена ст. 41 КупАП. Фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, допуск до роботи іноземця або особи без громадянства без дозволу карається штрафом від 500 до 1000 НМДГ (від 8,5 тис.до 17 тис. грн).

У разі повторного вчинення порушення протягом року — штраф від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 тис.до 34 тис. грн).

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді