Казначейство: про завершення бюджетного року

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Казначейство поінформувало розпорядників, одержувачів бюджетних коштів та платників податків щодо роботи в період завершення бюджетного 2023 року та початку 2024 року.

як працюватиме Казначейство

◀️ НОВАЦІЇ В КАЗНАЧЕЙСЬКОМУ ОБСЛУГОВУВАННІ ▶️

Казначейство повідомило, що:

  • 27.12.2023останній день проведення платежів за видатками клієнтів органів Казначейства в бюджетному 2023 році за Регламентом роботи органів Державної казначейської служби України у період завершення бюджетного 2023 року та початку 2024 року, затвердженого наказом Казначейства від 27.11.2023 № 299.
  • до 17.30 27.12.2023 завершиться приймання електронних документів клієнтів із системи дистанційного обслуговування «Клієнт-казначейства - Казначейство» (далі – СДО) до облікових систем АС «Є-Казна Доходи», АС «Є-Казна»;
  • у період з 30.12.2023 по 01.01.2024 Казначейство через СДО не прийматиме електронні документи клієнтів. Клієнтська частина СДО у зазначений період працює у штатному режимі (доступний перегляд інформації, друк виписок, функції формування та візування документів).
  • у період з 27.12.2023 по 29.12.2023 Казначейство працює в системі електронних платежів Національного банку України (далі – СЕП НБУ) у звичайному режимі та здійснює зарахування надходжень до бюджетів усіх рівнів та інших платежів (поповнення рахунків з електронного адміністрування податків, перерахування коштів єдиного соціального внеску, митних платежів та ін.) на рахунки, відкриті в Казначействі.
  • у період з 30.12.2023 по 01.01.2024 включно міжбанківські платіжні операції через СЕП НБУ від Казначейства та/або на адресу Казначейства не здійснюються (учасники СЕП НБУ не зможуть здійснювати платежі на адресу Казначейства, а Казначейство – на адресу учасників СЕП).
  • з 02.01.2024 органи Казначейства працюють у звичайному режимі.

Зверніть увагу, кошти в іноземній валюті, які обліковують на рахунках, відкритих в установах банків (крім залишків власних надходжень бюджетних установ в іноземній валюті, які обліковують на їх рахунках, відкритих в установах банків, коштів на рахунках бюджетних установ, розташованих за кордоном, коштів, розмішених на рахунках у банках у іноземній валюті, отриманих як надходження в рамках програм допомоги і грантів Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ та як кредити (позики), залучені державою від іноземних держав, іноземних фінансових установ і міжнародних фінансових організацій у порядку, затвердженому КМУ, а також коштів в іноземній валюті, розміщених на рахунках головних розпорядниками коштів державного бюджету в НБУ відповідно до пункту 56 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України) на підставі платіжних інструкцій власників рахунків необхідно перерахувати не пізніше 29.12.2023:

  • у разі отримання бюджетною установою коштів з державного бюджету в іноземній валюті з рахунку Казначейства, невикористані кошти в іноземній валюті перераховують за реквізитами, розміщеними на цій сторінці;
  • у разі самостійної закупівлі іноземної валюти на міжбанківській валютній біржі, невикористані кошти в іноземній валюті перераховують у порядку, зворотному отриманню таких коштів.

В полі «призначення платежу» платіжної інструкції додатково зазначте «Стаття 57 БКУ».

За інформацією Казначейства

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Посадова інструкція бухгалтера бюджетної установи – зразок

Прийняли на роботу нового бухгалтера? Ознайомте його з посадовими обов’язками, правами та відповідальністю. Для цього скачайте актуальний зразок посадової інструкції бухгалтера бюджетної установи.
66124

Реєстрація бюджетних зобов’язань: робочі ситуації

Реєстрація бюджетних зобов’язань: ➤ термін реєстрації ➤ підтвердні документи для реєстрації ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних зобов’язань ➤ зразок заповнення реєстру бюджетних фінансових зобов’язань.
33565

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40555

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді