Гетманцев назвав ризик №1 для України та опублікував прогноз з фінансування оборони у 2024 році

Голова парламентського комітету опублікував огляд тенденцій на валютному ринку та оцінку бюджетного фінансування з 1 січня 2024 року.

Гетманцев ризик №1 для України

Калькулятор індексації зарплати

У грудні 2023 року слід очікувати тенденцію до незначного послаблення курсу гривні. Таку оцінку ситуації на валютному ринку надав Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який прокоментував підвищення офіційного курсу НБУ.

Нагадаємо, 14 грудня офіційний курс вперше в історії перевищив позначку 37 грн/дол.

«Це відображає зближення офіційного і готівкового курсів після зняття обмежень для продажу готівкової валюти банками з 1 грудня. Як і зазначав НБУ, коливання відбуватимуться в обидва боки і розширюватимуться, але контрольовано. Інформаційний фон для гривні, насамперед у частині зовнішнього фінансування, зараз дійсно є не найкращим. Утім якщо дивитись в «корінь», то ми бачимо, що інфляція уповільнилась з 26% рік тому до майже 5% зараз. Позитивне сальдо платіжного балансу і міжнародні резерви знаходяться на історично рекордних значеннях. Банківська система є стійкою. Дохідність по активам в гривні – приваблива», – вважає Гетманцев.

За його словами, НБУ реалізує послідовну валютну політику, в рамках якої варто розраховувати на подальше пом’якшення валютних обмежень і збільшення гнучкості курсу. Такі кроки Нацбанку будуть відбуватися «поступово, плавно і без карколомних рухів».

Також голова профільного комітету назвав головні ризики для фінансової стабільності в Україні та надав прогноз з фінансування оборони та соціальної сфери після 1 січня 2024 року

«Звісно ризик №1, повнота і частота зовнішнього фінансування у наступному році, залишається у фокусі уваги. Утім, як кажуть «ще не вечір», і впевнений ми матимемо очікувані позитивні новини від партнерів якщо не на цьому тижні, то найближчим часом. У будь-якому випадку бюджет має запас ліквідності й частину підтвердженого зовнішнього фінансування. Бюджетне фінансування оборони й соціальної сфери точно не зупиниться з 1 січня. Ситуація на валютному ринку також залишатиметься відносно стійкою і контрольованою», – впевнений Гетманцев.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді