Індексація пенсій у 2024 році може не відбутися – міністр соцполітики

Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович припускає, що при недоотриманні міжнародної фінансової допомоги Україна зможе виплачувати пенсії за рахунок внутрішніх надходжень, проте їх може не вистачити на індексацію пенсій.

У разі відсутності міжнародної фіндопомоги індексація пенсій у 2024 році може не відбутися

Калькулятор індексації зарплати

«Хочу заспокоїти всіх пенсіонерів, які отримують пенсію за віком, тому що більша частина пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, –це наші внутрішні надходження, які забезпечуються нашими українськими платниками, зокрема, нашими військовими. Оскільки вони всі сплачують ЄСВ, то наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах», –сказала Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Вона наголосила, що проблем із виплатою пенсій не має бути й зазначила, що всі підвищення та індексації в бюджет закладені, і вона сподівається, що ресурси на це будуть знайдені.

«Я думаю, що ми зможемо впорається з цими викликами. Я б не хотіла наразі передчасно лякати пенсіонерів тим, що вони не отримають відповідно до закону свої пенсії і підвищення на рівень інфляції, які передбачені. Поки що ми готові їх робити», –додала вона.

Соціальні виплати, такі як допомога малозабезпеченим особам, внутрішньо переміщеним особам та іншим категоріям, за словами Жолнович, всі ці видатки фінансуються міжнародними партнерами.

«Є ще, правда, додаткові соціальні виплати такі, як допомоги малозабезпеченим, ВПО – справді, всі ці допомоги сьогодні фінансуються нашими міжнародними партнерами. Але зараз в кінці року Міністерство соцполітики уклало угоду INSPIRE зі Світовим банком на майже 2 млрд доларів, і ці кошти на перші місяці покриють нам саме базові соціальні видатки», – зазначила Оксана Жолнович.

За інформацією Інтерфакс-Україна

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
72829

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
51895

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
80525

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді