Доплата за роботу за комп’ютером: чи є необхідною при колдоговорі

У Держпраці пояснили чи правомірне позбавлення працівників доплати за роботу з комп’ютером, яка встановлена Колективним договором.

Перевірте, чи правильно нараховуєте зарплату

Доплата за роботу за комп’ютером: чи є необхідною при колдоговорі

Чинне трудове законодавство, яке передбачає пільги особам, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, не встановлює таких пільг для працівників, які працюють за комп’ютерами.

Водночас законодавство не забороняє визначити в колективному договорі роботу за комп’ютером як таку, що характеризується особливими умовами праці, і встановити для працівників додаткові пільги і гарантії, зокрема, особливий порядок оплати праці.

Колективним договором, локальними нормативними актами та чинним законодавством України встановлюються пільги та компенсації, які також належать до істотних умов праці.

Так, колективним договором можуть встановлюватися деякі пільги певним категоріям працівників:

  • доплата за роботу з важкими та шкідливими, а також особливо важкими та особливо шкідливими умовами праці;
  • доплата прибиральникам виробничих приміщень, які застосовують миючі та дезінфікуючі засоби;
  • доплата за суміщення професій, розширення зони обслуговування або збільшення 3 обсягу робіт;
  • доплата за роботу в нічний час, керівництво бригадою;
  • доплата за роботу з ненормованим робочим днем водіям автотранспортних засобів та інше).

Враховуючи зазначене вище, позбавлення працівників доплати за роботу з комп’ютером, яка встановлена Колективним договором є зміною істотних умов праці і про це працівники повинні бути повідомлені не пізніше ніж за два місяці.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13838

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14874

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді