Порушено терміни реєтрації ПН/РК: чи буде адмінвідповідальність

ДПС запевняє: адміністративна відповідальність за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН не передбачена.

СКАЧАТИ податкову накладну за новою формою

Порушено терміни реєтрації ПН/РК: чи буде адмінвідповідальність

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку–продавець зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Реєстрація ПН/РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

  • для ПН/РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
  • для ПН/РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;
  • для зведених ПН/РК, складених за операціями, визначеними ст. 199 Кодексу, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені.

Відповідно до ст. 16 Кодексу платник податків зобов’язаний вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів. Пунктом 110.1 ст. 110 Кодексу визначено, що платники податків, податкові агенти, а також інші суб’єкти у випадках, прямо передбачених Кодексом, несуть фінансову відповідальність за вчинення податкових правопорушень.

Згідно зі ст. 111 Кодексу застосовуються такі види відповідальності: фінансова, адміністративна, кримінальна. Тобто відсутність факту реєстрації ПН в ЄРПН за умови відображення сум ПДВ за такою ПН у податкових зобов’язаннях звітного податкового періоду не передбачає притягнення до адміністративної відповідальності.

За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Плата за землю: приклад заповнення декларації

Землекористувачі чи орендарі земельних ділянок мають подавати до ДПС звітність з плати за землю – податкову декларацію. Податкова декларація з плати за землю – покрокова інструкція заповнення й зразок. Також знайдете про застосування звільнення від плати за землю під час війни та його декларування.
47570

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді