НБУ надав можливість безготівкового обміну коштів у російських рублях

Нацбанк актуалізував валютні обмеження, зокрема, тимчасово зробив можливим безготівковий обмін у російських рублях.

НБУ пом'якшує низку валютних обмежень

Калькулятор штрафів

По-перше, з 01 грудня 2023 року запроваджено новий порядок ввезення гуманітарної допомоги постановою КМУ «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» від 05 вересня 2023 № 953 (зі змінами). У зв'язку з цим НБУ уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога з 01 грудня 2023 року.

По-друге, з 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» від 22 листопада 2023 року № 3498 ІХ (далі – Закон № 3498). Ним, зокрема, внесені зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність».

З метою приведення нормативно-правових актів НБУ у відповідність до Закону № 3498 Національний банк надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських/білоруських рублях, якщо зазначена операція здійснюється відповідно до вимог п. 18 розд. VII Закону України «Про банки і банківську діяльність». Умови для здійснення таких операцій

  • якщо банками-нерезидентами (крім банків-резидентів російської федерації та республіки білорусь та банків, до яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи відповідно до ЗУ «Про санкції»), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських/білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалене рішення про конвертацію (обмін) російських/білоруських рублів на іншу валюту;
  • продаж (обмін) російських/білоруських рублів може бути здійснений за заявою клієнта банку один раз щодо кожного з видів валюти – російських рублів та білоруських рублів.

Ці та інші технічні зміни внесені постановою Правління НБУ від 05 лютого 2024 року № 17 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18», що набирає чинності з 07 лютого 2024 року.

Нагадаємо, Національний банк скасував правила, які обмежували продаж іноземної готівкової валюти фізичним особам.

Джерело: офіційний сайт НБУ

опитування бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Інвентаризація розрахунків в бюджетних установах

Інвентаризація розрахунків в бюджетних установах забезпечується посадовою особою, яка здійснює керівництво установою та створює необхідні умови для її проведення. За несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів і матеріальних цінностей, документальне оформлення її результатів аудитори мають право накласти штраф.
9689

Заробітна плата: перевірка розрахунків та типові помилки

Обовʼязковий контроль нарахування зарплати убереже бухгалтера від штрафів. Розкажемо, як заробітна плата у бюджетній установі та ОМС перевіряється аудиторами та які професійні «секрети» застосовують аудитори («ревізори»).
14388

Посадова інструкція бухгалтера бюджетної установи – зразок

Прийняли на роботу нового бухгалтера? Ознайомте його з посадовими обов’язками, правами та відповідальністю. Для цього скачайте актуальний зразок посадової інструкції бухгалтера бюджетної установи.
66124

Е-лікарняний – як оплатити під час відпустки

Наразі діють дві форми паперовий та електронний лікарняний. Як діяти роботодавцеві, якщо під час відпустки працівник захворів або має піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
9474

Податки в ОМС: бухоблік та проведення

Сплата податків не минає нікого. І бюджетники не виключення. Навіть ті, які мають відношення до влади, зокрема й місцевої. Які податки і збори є витратами ОМС, як їх обліковувати, бухгалтерські проведення. Про це та інше – у консультації.
9670

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді