Рівна оплата за рівноцінну працю: готується новий законопроект

Федерація профспілок розповідає, що Міністерством розвитку економіки ініційовано розроблення проекту Закону «Про рівне винагородження за рівноцінну працю».

Як відзвітувати про зарплату до статистики? ►►► Дізнайтеся за результатами тесту✔️

Рівна оплата за рівноцінну працю: готується новий законопроект

Розроблення зазначеного проекту здійснюватиметься:

  • відповідно до зобов’язань України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Міжнародної організації праці № 100 «Про рівне винагородження чоловіків і жінок за працю рівної цінності», приєднанням України до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (EPIC),
  • на виконання п. 4 Плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Біарріц» з утвердження гендерної рівності.

Керівник департаменту з питань бюджету та оплати праці Остапенко Л.В. презентувала профспілкові пропозиції до Концепції проекту Закону «Про рівне винагородження за рівноцінну працю». Зокрема, було акцентовано увагу на проблемах нерівності у сфері оплати праці, які впливають на гендерний розрив та потребують законодавчого врегулювання:

  • недостатній рівень мінімальної заробітної плати;
  • занижений розмір посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС та низька заробітна плата в галузях бюджетної сфери, де переважну частку зайнятих складають жінки;
  • значні диспропорції в оплаті праці працівників та ТОП-менеджмента підприємств.

В рамках реалізації в Україні принципу рівної оплати за рівноцінну працю запропоновано розглянути питання щодо розробки «дорожньої карти» та коригування індикаторів «Цілей Сталого Розвитку: Україна».

За матеріалами ФПУ

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13870

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14911

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді