Ухвалений закон, який дозволяє студентам самостійно обирати строк навчання

Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку індивідуальних освітніх траєкторій та вдосконалення освітнього процесу у вищій освіті». Закон є важливою складовою комплексної трансформації системи вищої освіти.

Рада ухвалила в другому читанні Закон про розвиток індивідуальних освітніх траєкторій

Пошук по Класифікатору професій

Що зміниться для студентів закладів вищої освіти:

  • «вступ на галузь» – студенти зможуть навчатися на міждисциплінарній освітній програмі, яка передбачає вибір конкретної спеціальності не одразу, а після одного або півтора року навчання;
  • індивідуальний темп навчання: студенти контрактної форми зможуть самостійно визначати тривалість навчання в університеті. Відтепер вони матимуть змогу закінчити 4-річну бакалаврську програму за три роки або поєднувати навчання з роботою і завершити необхідні 240 кредитів ЄКТС за 6-8 років;
  •  тепер студент, а не група зможе обирати певну кількість предметів особисто;
  • визнання результатів навчання на програмах академічної мобільності та за формальною, неформальною чи інформальною освітою. Це особливо актуально для тих студентів, які поєднують навчання в українських ЗВО та за кордоном.

Також закон наблизить українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Зміни для закладів вищої освіти:

  • університети отримають більшу автономію й зможуть самостійно визначати інструменти для досягнення встановлених стандартом компетентностей з нерегульованих спеціальностей, що наближає українську систему вищої освіти до європейських стандартів. Вибіркових дисциплін стане більше. Важливе уточнення: стандарти вищої освіти оновлюватимуть упродовж наступних місяців у них з’явиться більше вибірковості, що допоможе збільшити конкуренцію в університетах. Відтепер викладачі інноваційних курсів отримають більше можливостей, а студенти вищу якість освіти;
  • для таких регульованих спеціальностей, як право, медицина, правоохоронна діяльність тощо, будуть детально визначені вимоги до компетентностей та результатів навчання. Для цих спеціальностей передбачено державні кваліфікаційні іспити.

Джерело: офіційний сайт МОН

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Акт приймання-передачі – бланк | зразок

✔️ Акт приймання-передачі основних засобів, майна, робіт, послуг має не одну форму. ✔️ Коли та яку застосовувати 2024 року, а також їх бланки та зразки – у статті.
297369

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді