Обов’язковий попередній медогляд працівника: коли є необхідним та як оформити

Обов’язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, проводяться за рахунок роботодавців у порядку, встановленому законодавством.

Зразок повідомлення про прийняття працівника на роботу СКАЧАТИ

Обов’язковий попередній медогляд працівника: коли є необхідним та як оформити

В роботодавця виникає питання: коли саме видавати наказ про прийняття на роботу працівника, якій має пройти попередній (при прийнятті на роботу) медогляд: до чи після проходження ним медогляду.

Особа, яка має намір обійняти посаду, яка підлягає обов’язковому попередньому медогляду, перебуває у статусі, так би мовити, «кандидата» на роботу. Саме в цьому статусі вона й повинна пройти профілактичний попередній (при прийнятті на роботу) медогляд. Тільки після одержання результатів такого медогляду роботодавець вирішує питання чи укладати трудовий договір з конкретною особою, чи ні.

Адже роботодавець повинен відмовити особі, що бажає працевлаштуватися, якщо не видано медичний висновок, згідно з чим запропонована робота протипоказана за станом здоров’я.

А на підставі позитивного результату обов’язкового попереднього медичного огляду роботодавець видає наказ (розпорядження) про прийняття на роботу та повідомляє ДФС до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

За матеріалами Держпраці

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19059

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17324

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді