Працевлаштування інвалідів 2021

Автор
бухгалтер, експерт з питань бюджетної сфери, кандидат економічних наук, м. Чернігів
✔️Зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю є обов’язковим для кожного роботодавця. Що саме має врахувати роботодавець під час працевлаштування інвалідів? Коли подати ⚠️ новий звіт 10-ПОІ про працевлаштування інвалідів та де взяти бланк 2021?

Зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю

Відповідно до закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» № 875-XII від 21.03.1991 (далі — Закон № 875) людям з особливими потребами гарантовано рівні з усіма іншими громадянами права для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. Вони повинні мати й можливість їх реалізувати.

Роботодавці зобов’язані надавати роботу інвалідам за ст. 172 КЗпП. Законодавство гарантує створення для інвалідів потрібних умов, які дають можливість вести повноцінний спосіб життя, враховуючи їх особливості, індивідуальні можливості та інтереси. Крім того, працевлаштування інвалідів — це також обов’язок роботодавців, що передбачено ст. 12 закону «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII (далі — Закон № 2694) та ст. 18 Закону № 875.

Для того щоб працевлаштуватися, людина з особливими потребами повинна звернутися до підприємства, установи, організації чи до державної служби зайнятості. Роботодавці мають створювати для працевлаштування інвалідів робочі місця, забезпечувати такі умови праці, які відповідали б вимогам їх індивідуальних програм реабілітації, та надавати інші соціально-економічні гарантії, передбачені законодавством.

Працевлаштування інвалідів - зобов’язання

Зобов’язані всі окрім роботодавців з чисельністю працюючих від 0 до 7 чол та представництв іноземних компаній, які не мають статусу юрособи (є лист Фонду соціального захисту інвалідів від 17.04.2006 р. № 06ю-75/667). Береться середньооблікова чисельність штатних працівників.

Увага: за нестворення робочого місця для особи з інвалідністю можна заробити штраф!

Вичерпний перелік зобов’язаних містить ч. 1 ст. 19 Закону № 875. І туди потрапляють: усі підприємства, установи й організації (у тому числі неприбуткові, підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю) та фізособи-підприємці, якщо у них працює 8 чи більше штатних працівників. Зверніть увагу, що створювати робочі місця зобов’язані:

  • підприємці як загальної, так і спрощеної систем оподаткування. Виняток тільки 1 група єдиного податку, так як вона за своїми умовами не передбачає найнятих працівників;
  • бюджетні установи, незважаючи на їх неприбутковість;
  • комунальні й казенні некомерційні підприємства (КНП);
  • державні підприємства.

Норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів

Кількість новостворених місць залежить від чисельності працюючих (ч. 1 ст. 19 Закону № 875):

Головне, що цей норматив вважатиметься для роботодавця виконаним, якщо для особи з інвалідністю це робоче місце є основним. Зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за сумісництвом не вважатиметься такою, що входить до нормативу по підприємству. Група інвалідності працівника у цьому разі значення не має. Інваліди-надомники теж зараховуватимуться до виконання нормативу працевлаштування інвалідів, оскільки вони є штатними працівниками установи.

Зважте, що роботодавець зобов’язаний створювати робочі місця працевлаштування осіб з інвалідністю, а не шукати їх самостійно. Функцію пошуку здійснює центр зайнятості, куди роботодавець у спеціальній звітності повідомляє про наявні вакансії.

Як створити робоче місце для особи з інвалідністю

Порядок працевлаштування інвалідів вимагає:

  • видати наказ щодо виділення такого робочого місця (чи місць);
  • зарезервувати їх у штатному розкладі;
  • подати Звіт;
  • додатково можна звернутися до громадських організацій осіб з інвалідністю, розмістити оголошення в Інтернеті, засобах масової інформації.

Працевлаштування інвалідів - штрафні санкції за відмову

Якщо ви не виконаєте норму по працевлаштуванню інвалідів, тобто якщо у вашій організації, установі, на підприємстві не працюватиме потрібна за Законом № 875 кількість осіб з інвалідністю, це вважатиметься порушенням. Відповідальність — адміністративно-господарські санкції та пеня (ст. 20 Закону № 875):

  • якщо кількість працюючих 8-15 осіб — ½ середньої річної зарплати штатного працівника;
  • якщо кількість працюючих 15 і більше — середня річна зарплата штатного працівника.

Крім того, ще є пеня 120% річних від облікової ставки НБУ (ч. 2 ст. 20 Закону № 875).

Працевлаштування інвалідів 2020Однак бюджетних установ цей штраф (санкція) не стосується, якщо вони повністю утримуються за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету (ч. 1 ст. 20 Закону № 875).

Також штраф не платять неприбуткові організації (ч. 3 ст. 20 Закону № 875). Адже ця санкція сплачується з прибутку, який залишається у розпорядженні після сплати податків. А неприбутківці за статусом такого прибутку не мають. З цим погоджується й Мінпраці у листі від № 06.07.2007 № 1/6-313.

На сьогодні перевірками зЗайнятості і працевлаштування осіб з інвалідністю займається Держпраці (з червня 2019 року). Вони можуть нарахувати штраф у ході перевірки. Взагалі ж цю санкцію роботодавець має застосовувати самостійно, подаючи Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ.

Штраф не доведеться платити, якщо ви зумієте відстояти свою позицію в суді. Суди стають на бік роботодавців, якщо ті можуть довести, що зробили все можливе для залучення на роботу осіб з інвалідністю, тобто виділили робоче місце й проінформували центр зайнятості.

Форма № 10-ПОІ: чи звітувати, якщо припинили діяльність

Звіт про працевлаштування інвалідів бланк

Мінсоцполітики затвердило:

  • форму звітності № 10-ПОІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю»;
  • інструкцію щодо заповнення цієї форми.

Звіт містить додаток — Перелік підприємств, що увійшли до складу господарського об’єднання, та/або відокремлених підрозділів роботодавця.

Роботодавці за своїм місцезнаходженням (раніше — за місцем реєстрації) подаватимуть цей звіт відділенню Фонду соціального захисту інвалідів не пізніше ніж 01 березня року, наступного за звітним.

Працевлаштування інвалідів - новий звіт

СКАЧАТИ

Пільгова ставка ЄСВ

Інвалідність працівника підтверджує довідка № 157-1/o. МСЕК видає її особі з інвалідністю. Роботодавець має зробити копію цієї довідки. З моменту, коли отримали цей документ, можете застосовувати до зарплати і лікарняних працівника з інвалідністю ставку ЄСВ 8,41%.

З якої дати застосовувати пільги

Чи переоформлювати трудові відносини

Як підтримати працівника у бездохідний період

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух: Праця та Зарплата"

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді