Строк звернення до суду у справі про відшкодування витрат на навчання

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Касаційний адміністративний суд Верховного суду уточнив як потрібно діяти для відшкодування витрат, пов’язаних з утриманням курсанта у військовому закладі вищої освіти, після його відрахування.

відшкодування витрат на навчання

Калькулятор індексації зарплати

Курсант відмовився продовжувати навчання і на день відрахування у закладі вищої освіти рахується борг у вигляді витрат, пов’язаних з його утриманням під час навчання. З довідкою-розрахунком, що підтверджує ці витрати, колишнього курсанта ознайомили. Він погодився їх погасити.

Щоб військовий заклад вищої освіти набув право звернутись до суду за захистом своїх прав та не збіг строк позовної давності, спочатку він колишньому курсанту надсилає вимогу-попередження про відшкодування витрат, пов’язаних з її утриманням у навчальному закладі. У ній обов’язково потрібно вказати граничну дату погашення боргу в добровільному порядку. Адже саме від цієї дати залежить строк добровільного виконання вимоги-попередження та строк, протягом якого заклад вищої освіти може звернутись до суду в разі ненадходження коштів від особи – колишнього курсанта.

Так, військовий заклад вищої освіти має лише один місяць з дати добровільного виконання вимоги-попередження (дати, до якої потрібно погасити борг) на підготовку та подання до суду позовної заяви згідно з частиною 5 статті 122 КАС.

Із постанови Касаційного адміністративного суду Верховного суду від 11.04.2024 у справі № 420/20386/23

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4203

Облік та документальне оформлення передачі комунального майна ОМС

Комунальне майно має особливий правовий статус, знаходиться під управлінням ОМС та може передаватися рішенням місцевої ради на баланс інших комунальних закладів та комунальних підприємств. Як обліковувати таке майно, оформити документально його передачу – у цьому огляді.
24051

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6934

ЄСВ 2025

Ставка ЄСВ у 2025 році збережеться на рівні 22 відсотків для працівників без інвалідності. Мінімальний розмір ЄСВ 2025 та максимальний розмір соціального внеску розраховується на базі МЗП. Наводимо нові граничні розміри ЄСВ у 2025 році.
214

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді