Як будуть відновлюватися конкурсні процедури на державній службі

У НАДС представили 14 кроків до відновлення конкурсних процедур на державній службі.

Як будуть відновлюватися конкурсні процедури на державній службі

Пошук по Класифікатору професій

Національне агентство з питань державної служби підготувало алгоритм із 14 завдань, реалізація якого дозволить відновити конкурсні процедури на державній службі. Про це повідомила Голова НАДС Наталія Алюшина.

«Першим має стати прийняття ВРУ Закону щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби. Це урядовий законопроєкт № 6496, розробкою якого займалося НАДС. Документ містить принципові зміни до конкурсної процедури, що враховують рекомендації та принципи державного управління OECР/SIGMA. На його основі буде підготовлено нову редакцію Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби», – зауважила Голова НАДС.  

Паралельно необхідно підготувати законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо відновлення конкурсів. Затвердження Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби стане правовою підставою для:

  • оновлення методології оцінювання професійної компетентності кандидатів на зайняття посад державної служби;
  • підготовки нового переліку тестових питань та ситуаційних завдань. 

У чотиримісячний термін після прийняття згаданого Порядку планується розробка нового функціоналу Єдиного порталу вакансій публічної служби (career.gov.ua), з урахуванням положень Закону № 6496 та Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 2 травня 2023 року № 3077-IX

При запровадженні нового функціоналу Єдиного порталу необхідно:

  • розробити технічне завдання щодо його модернізації;
  • розробити програмне забезпечення;
  • здійснити апробацію системи;
  • безпосередньо запустити Єдиний портал вакансій публічної служби.

«Після виконання підготовчої роботи дістанемося до кульмінації процесу відновлення конкурсів, коли вступають у гру всі державні органи та органи місцевого самоврядування», – зазначила Наталія Алюшина.  

Отже, НАДС почне оголошувати конкурси після:

  • набрання чинності положень Закону 6496;
  • Закону про внесення змін до Закону «Про правовий режим воєнного стану»;
  • затвердження нової редакції Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби;
  • запуску оновленого Єдиного порталу.

Це має відбутися не пізніше III кварталу 2026 року.

«Ми приділимо увагу методологічній допомозі та проведемо необхідне навчання для служб управління персоналом і членів конкурсних комісій щодо конкурсної процедури. Аби визначити результативність роботи, ми ініціювали моніторинг оголошення конкурсів на посади державної служби, на які особи призначені відповідно до абзацу першого ч. 5 ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», – наголосила Наталія Алюшина. 

«Відповідно до індикаторів Плану України строк набрання чинності нового законодавства – ІІІ квартал 2025 року.  Терміни та можливості НАДС залежать від тривалості проходження процедурних етапів прийняття необхідних нам законопроєктів», – зауважила Наталія Алюшина.

Джерело: офіційний сайт НАДС

акція на передплату журналів для бухгалтерів

Скористайтеся гарною нагодою та отримайте знижки на передплату на журнали «Головбух Бюджет» та «Головбух Праця та Зарплата»!

Замовляйте в редакції за номером 0 800 21 12 20

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова відпустка посадовій особі ОМС за стаж державної служби

Посадовець органів місцевого самоврядування (ОМС) має можливість щорічної додаткової відпустки за вислугу років. Однак є посадовці ОМС, які мають ще й досвід державної служби. Чи зараховується стаж державної служби у вислугу років такого посадовця? Дізнаємося про це й тривалість таких відпусток.
12349

Додаткова відпустка державним службовцям: що врахувати

Додаткова відпустка державним службовцям надається після досягнення п’ятирічного стажу на держслужбі. На який строк надається додаткова відпустка держслужбовцям, коли і як її компенсувати та чим доведеться поплатитися за затримку розрахунку?
46967

Державна служба в умовах воєнного стану: соцпакет, обмеження та заохочення

Державна служба: ► закон про держслужбу ► мотиви зайняття посади державної служби ► зарплата та надбавки держслужбовцям ► соціальні гарантії держслужбовцям ► держслужба в умовах воєнного стану.
47067

Державна служба в Україні

Державна служба в Україні ► класифікація посад ► конкурс на зайняття посад ► строкове призначення ► переведення ► зміна істотних умов служби ► припинення державної служби
9047

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді