Що зміниться з 1 липня для отримувачів субсидій

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутись за продовженням виплат – роз'яснення.

Що зміниться з 1 липня для отримувачів субсидій

Калькулятор індексації зарплати

Більшості українців, які отримували субсидію під час опалювального сезону, її розмір на неопалювальний період – Пенсійний фонд перерахує самостійно. Спеціально нікуди звертатись не потрібно.

Але тим, хто одночасно відповідаєте всім наступним критеріям, необхідно звернутися до ПФУ до 1 липня 2024 року, а саме:

  • отримували субсидії або пільги на початок повномасштабної війни  (у січні 2022 року);
  • з січня 2022 року і протягом усього часу аж до сьогодні  продовжуєте отримувати виплати пільги або субсидії;
  • на початок повномасштабної війни проживали (чи і  в подальшому проживаєте) на тимчасово окупованій території чи в зоні активних бойових дій;
  • з початку повномасштабної війни жодного разу не звертались до органів соціального захисту чи Пенсійного фонду із заявою та декларацією щодо актуалізації відомостей про себе чи членів сім'ї або домогосподарства, адресу перебування, наявних комунальних послуг тощо з метою перепризначення субсидії або пільги.

Подати заяву, декларацію та необхідні документи до Фонду можна, зокрема:

  • відвідавши найближчий сервісний центр Пенсійного фонду України;
  • через уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідних територіальних громад; 
  • через центри надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • направивши документи поштою – на адресу органу Фонду; 
  • онлайн – через вебпортал електронних послуг  Пенсійного фонду України, мобільний застосунок «Пенсійний фонд» або через портал «Дія».

Для тих, хто не звернеться до органів Пенсійного фонду України із заявою та декларацією, – з липня відповідні виплати  будуть зупинені. Поновлення відбудеться з місяця, у якому:

  • відбудеться звернення особи до Пенсійного фонду;
  • він прийме позитивне рішення про призначення субсидії чи пільги на оплату житлово-комунальних послуг та/або придбання твердого палива, скрапленого газу.

Нагадаємо, коли можуть призначити «нульову» субсидію на комунальні послуги.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Прожитковий мінімум 2024

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Цю гарантію закріплено у частини третій статті 46 Конституції України. Розглянемо що ж собою являє такий показник як прожитковий мінімум 2024 року, розмір якого визнає Держбюджет-2024.
6935

Соціальні стандарти 2024

Державні соціальні стандарти – це встановлені соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначають рівні основних державних соціальних гарантій, таких як мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, які забезпечують рівень життя не нижчий від прожиткового мінімуму.
5169

Виплата грошової допомоги військовослужбовцю у разі інвалідності або втрати працездатності

Експерти детально пояснюють, за яких умов призначають та виплачують одноразову грошову допомогу у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовцю.
1340

Одноразова грошова допомога родинам загиблих військових 2024 року

Сім'я військового, який загинув, захищаючи Батьківщину, має право отримати компенсацію – одноразову грошову допомогу (ОГД). Зазначену гарантію держава обіцяє сплатити родині загиблого військового. Що змінилося у виплаті одноразовуої грошової допомоги у 2024 році.
3970

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69029

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді