Як подати корегуючу заяву-розрахунок

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фахівці ПФУ роз’яснили як виправити помилки у поданій заяві-розрахунку, у т. ч. після отримання фінансування.

корегуюча заява-розрахунок

Калькулятор стажу

У разі самостійно виявленої помилки страхувальники можуть повернути надлишково отримані кошти на рахунок Пенсійного фонду України або провести доплату по листках непрацездатності працівникам з наступним наданням корегуючої заяви-розрахунку.

У кабінеті страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ можна сформувати та подати корегуючу заяву-розрахунок. У ній потрібно обрати один із трьох типів корегування:

  • «Корегування збільшення» – якщо необхідно здійснити доплату допомоги працівнику та, відповідно, отримати додаткове фінансування;
  • «Корегування зменшення» – спочатку потрібно повернути органу ПФУ зайве фінансування після чого зменшити показники заяви-розрахунку;
  • «Корегування несумових параметрів» – якщо допустили помилку у кількості днів, страховому стажі тощо. При цьому сумові показники заяви-розрахунку правильні.

До корегуючої заяви-розрахунку обов’язково мають бути додані скановані копії:

  • листа-пояснення причин проведення корегування – при подачі будь-якого типу корегуючої заяви розрахунку;
  • платіжного доручення, за яким повернули зайві кошти – при подачі заяви-розрахунку з типом «Корегування зменшення».

За інформацією ГУ ПФУ в Дніпропетровській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Як оплачувати запізнілий лікарняний

Бухгалтер дізнався про відкритий лікарняний з запізненням. Або ж лікарняний був відкритий за вже відпрацьований день. Як обчислити лікарняні такому працівникові з прикладом заповненого Додатка Д1, – у даній консультації.
27543

Розрахунок середньої заробітної плати – експертні приклади на 2024 рік

Розрахунок середньої заробітної плати потрібен для відпускних, відрядження, вихідної та матеріальної допомоги, декретних та лікарняних. Переконатися, що всі розрахунки проведені правильно, допоможуть наші приклади.
249397

Оплата електронного лікарняного в бюджетній установі: алгоритм

Розглянемо, як здійснюється оплата е-лікарняного за рахунок роботодавця і які основні моменти потрібно врахувати бухгалтеру, якщо оплата лікарняного здійснюється в межах перших 5 днів тимчасової непрацездатності.
15059

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді