Коли готівку вважатимуть понадлімітною

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Наявність понадлімітної готівки загрожує адміністративною відповідальністю.

ліміт на готівку в касі

Калькулятор стажу

Ліміт каси вважається нульовим, якщо установа його не встановила. Причини для цього не важливі. Усю готівку, що перебуває в касі установи на кінець робочого дня і не здана до банку, вважатимуть понадлімітною, якщо установа не встановила ліміт каси.

Готівку не вважають понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана для використання установою відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи.

Також не вважатимуть готівку понадлімітною в день її надходження, якщо вона надійшла до кас установи у вихідні та святкові дні та здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків наступного робочого дня банку та установи або видана для використання установою відповідно до законодавства (без попереднього здавання її до банку і одночасного отримання з каси банку) наступного робочого дня на потреби, пов’язані з діяльністю установи.

Це визначено у розділі V Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

Нагадаємо за несвоєчасну здачу готівки до банку особі, яка відповідальна за її здавання, загрожує адміністративний штраф у розмірі 289–1496 грн.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

КОРО: особливості застосування Книги обліку розрахункових операцій

Книги обліку розрахункових операцій (КОРО) ведуть установи при проведенні готівкових розрахункових операцій у визначених законодавством ситуаціях. Розглянемо коли їх бюджетній установі вести обов’язково, а коли можна обійтися й без них?
25840

Реєстрація РРО

РРО – це сфера, в якій час від часу відбуваються зміни. І вони постійні. Процедура реєстрації звичайних РРО спростилася за останні роки. Про реєстрацію РРО – тема даної консультації.
6955

Картка аналітичного обліку касових видатків

Облік касових і фактичних видатків в бюджетниій установі 2024 ➤ зразок картки аналітичного обліку касових видатків ➤ зразок картки аналітичного обліку фактичних видатків
24652

Касова книга – бланк | зразок

Касова книга слугує для узагальнення обліку готівкових операцій за день. Як правильно вести касову книгу у бюджетній установі? Чим відрізняється ведення касової книги в електронному вигляді? З’ясуємо разом.
35742

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді