Новий закон дозволить Держпраці проводити додаткові перевірки під час воєнного стану

Рада ухвалила за основу Закон «Про внесення змін до статті 16 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» щодо проведення перевірок в частині вчинення мобінгу».

Новий закон дозволить Держпраці проводити додаткові перевірки під час воєнного стану

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Проєкт Закону № 11044 від 28.02.2024 розроблений з метою розблокування можливості проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за заявою працівника або профспілки з питань вчинення мобінгу під час дії правового режиму воєнного стану.

Мобінг – це порушення прав людини у трудових відносинах, яке відбувається через економічний, психологічний тиск і здійснюється з метою приниження людини, звільнення її з роботи тощо. У 2022 році Верховна Рада вже ухвалила закон про протидію мобінгу, однак від початку повномасштабного вторгнення рф було прийнято закон про окремі особливості регулювання трудових відносин в умовах воєнного стану, що заборонив провадити будь-які незаплановані перевірки у сфері трудових відносин. Через це закон про мобінг не працює.

Прийнятий законопроєкт № 11044 дозволяє державній службі з питань праці реагувати на звернення громадян щодо мобінгу та виїжджати на перевірки. Проєктом закону пропонується встановити, що у період дії воєнного стану центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань:

  • нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та його територіальні органи можуть здійснювати за заявою працівника або профспілки позапланові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю юридичними особами незалежно від форми власності, виду діяльності, господарювання та фізичними особами, які використовують найману працю, в частині додержання вимог цього Закону,
  • а також з питань виявлення неоформлених трудових відносин, вчинення мобінгу та законності припинення трудових договорів.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Перевірка в органах місцевого самоврядування

Стаття присвячена питанням видів державного контролю за фінансово-господарською діяльністю органів місцевого самоврядування. Дізнаєтеся також як ревізори готуються до ревізії та отримаєте поради як підготуватися до зустрічі з ревізорами і на які моменти господарської діяльності звернути увагу.
8788

Неоформлення трудових відносин: розмір штрафів

Перевірки Держпраці та острахи бухгалтера та керівника в першу чергу пов’язані зі значними фінансовими штрафами. І навіть якщо все ніби гаразд і неоформлених працівників в установі немає, – ризик заробити штраф за неоформлення трудових відносин за наявності цивільно-правових договорів існує. Які вони штрафи нинішні?
19807

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді