Помилки в трудовому оформленні: яку відповідальність передбачають

До юридичних осіб, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, можуть застосовувати фінансову (ст. 265 КЗпП) та адміністративну відповідальність (ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення).

Калькулятор середньооблікової чисельності штатних працівників

Помилки в трудовому оформленні: яку відповідальність передбачають

Фінансова відповідальність застосовується до юридичних осіб, якщо вони є роботодавцями, а адміністративна відповідальність – до посадових осіб підприємств. Фінансова відповідальність може застосовуватись одночасно з адміністративною.

Інспектор праці обов’язково нарахує штраф у трьох випадках:

  • За недопущення до проведення перевірки.
  • За створення перешкод у її проведенні.
  • За виявлення незадекларованої праці: не уклали трудовий договір, не повідомили про найм Державну фіскальну службу, не сплатили податки.

З усіх інших питань інспектор складає припис, де вказує, що треба виправити. Якщо ви зробите це в зазначені терміни, вас не притягатимуть до відповідальності.

За матеріалами Держпраці

Помилки в трудовому оформленні: яку відповідальність передбачають
ТАРАС ШАРИЙ,керівник Об’єднаної редакції Експертус Головбух, ACCA DipIFR (rus)

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді