Опублікований проєкт змін до держбюджету-2024

Кабмін планує внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо фінансового забезпечення сектору безпеки і оборони.

Кабмін внесе до Ради проєкт Закону щодо збільшення видатків на оборону

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Видатки загального фонду державного бюджету зростуть на 500,3 млрд гривень. На потреби оборони пропонується додатково спрямувати 495,3 млрд грн:

  • 185,8 млрд грн – закупівлі та модернізації військової техніки та озброєння ЗСУ,
  • 147,2 млрд грн – ЗСУ,
  • 48,2 млрд грн – Національній гвардії,
  • 41,9 млрд грн – Державній прикордонній служби,
  • 40,7 млрд грн – Державній спеціальній служби транспорту Міноборони,
  • 15,2 млрд грн – Національній поліції,
  • 7,5 млрд грн – ГУР МО,
  • 5,1 млрд грн – СБУ,
  • 2,8 млрд грн – ДСНС,
  • 503 млн грн – СЗР,
  • 258,3 млн грн – Держспецзв'язку,
  • 138,7 млн грн – УДО.

Кошти будуть спрямовуватись на грошове забезпечення військових та на закупівлю військової та спеціальної техніки.

Також пропонується збільшити видатки на (основні позиції):

  • 4,5 млрд грн – поповнення резервного фонду державного бюджету,
  • 1 млрд грн - пілотний проект щодо зубопротезування та надання планової стоматологічної допомоги ветеранам війни,
  • 400 млн грн –  грошову допомогу особам, які були позбавлені особистої свободи незаконними діями російської федерації,
  • 100,8 млн грн – на виконання покарань пенітенціарними установами.

Планується скорочення витрат загалом на 65,7 млрд грн, у тому числі на обслуговування державного боргу – на 61,8 млрд грн та на виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії – на 3,9 млрд гривень.

Для покриття додаткових видатків та забезпечення збалансування показників бюджету передбачено збільшення доходів загального фонду державного бюджету на 214,5 млрд (підвищення податків) включно з фінансуванням загального фонду бюджету за борговими операціями на 220 млрд гривень.

Податки:

  • додатковий ресурс від внесення змін до податкового законодавства очікується в обсязі 138,7 млрд гривень.
агалом видатки загального фонду державного бюджету зростуть на 500,3 млрд гривень. При цьому, на потреби оборони пропонується додатково спрямувати 495,3 млрд грн, у тому числі для: +185,8 млрд грн – закупівлі та модернізації військової техніки та озброєння ЗСУ, +147,2 млрд грн – ЗСУ, +48,2 млрд грн – Національної гвардії, +41,9 млрд грн – Державної прикордонної служби, +40,7 млрд грн – Державної спеціальної служби транспорту Міноборони, +15,2 млрд грн – Національної поліції, +7,5 млрд грн – ГУР МО, +5,1 млрд грн – СБУ, +2,8 млрд грн – ДСНС, + 503 млн грн – СЗР, + 258,3 млн грн – Держспецзв'язку, + 138,7 млн грн – УДО. Кошти будуть спрямовуватись на грошове забезпечення військових та на закупівлю військової та спеціальної техніки. Також пропонується збільшити видатки на (основні позиції): +4,5 млрд грн – поповнення резервного фонду державного бюджету, +1 млрд грн - пілотний проект щодо зубопротезування та надання планової стоматологічної допомоги ветеранам війни, +400 млн грн – грошову допомогу особам, які були позбавлені особистої свободи незаконними діями російської федерації, +100,8 млн грн – на виконання покарань пенітенціарними установами. Планується скорочення витрат загалом на 65,7 млрд грн, у тому числі на обслуговування державного боргу – на 61,8 млрд грн та на виконання державою гарантійних зобов'язань за позичальників, що отримали кредити під державні гарантії – на 3,9 млрд гривень. Щодо джерел покриття додаткових видатків держбюджету, то більшу частину необхідних коштів планується покрити за рахунок збільшення дохідної частини держбюджету (+214,5 млрд грн), проте нам доведеться позичати 160,2 млрд грн на внутрішньому ринку. Уряд також ініціював зміни до Податкового кодексу, щоб збільшити дохідну частину бюджету. Окрім змін параметрів державного бюджету на 2024 рік, Уряд також ініціює врегулювання ряду питань, пов’язаних з організацією бюджетного процесу цього року, а саме: ✅ надати Уряду можливість своїми рішеннями та за згодою з відповідним кредитором спрямовувати на фінансування загального фонду держбюджету кредити, що залучаються для реалізації інвестиційних проектів, ✅передбачити можливість зарахування до загального фонду держбюджету коштів, що надходитимуть «Ukraine Facility» загалом на суму 5,27 млрд євро ✅ спрямовувати на потреби ГУР Міноборони: - частину залишку коштів спеціального фонду держбюджету НКРЕКП від внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами у сферах енергетики та комунальних послуг - коштів ДП «Україна туристична» у сумі 85 млн грн (у 2021 році були перераховані на поповнення статутного капіталу); - залишку невикористаних коштів у сумі 150 млн грн, які надійшли на рахунки ДП «Український інститут інтелектуальної власності» від зборів. Парламент та Уряд завжди оперативно реагують на запити військових, тому в мене немає сумнівів, що запропоноване збільшення видатків буде підтримано народними депутатами.

тест для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Державний бюджет 2024

Президент підписав Закон України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 № 3460-ІХ (далі – Держбюджет 2024), який є основним фінансовим планом країни. Держбюджет-2024 набере чинності з 01.01.2024 р.
3931

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35291

Державний бюджет 2022: все, що потрібно знати бухгалтеру

Затверджено Держбюджет на 2022 рік, а це означає, що ми маємо всі основні цифри та можемо вже зараз прикинути деякі розрахунки. Що і зробив експерт. Ми вже все порахували та підготували для вас зручні таблиці, які спростять вашу роботу.
12330

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету

Структура кодування програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету затверджена наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11. Код кожної бюджетної програми відповідає коду функціональної класифікації видатків та кредитування бюджету
15080

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді