Результати впровадження системи оплати праці на основі класифікації посад – НАДС

НАДС оприлюднило результати дослідження щодо впровадження нової системи оплати праці на державній службі у першому півріччі 2024 року.

Результати впровадження системи оплати праці на основі класифікації посад – НАДС

КАЛЬКУЛЯТОР СТАЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ТА СЛУЖБИ В ОМС

54% державних службовців відзначили збільшення рівня заробітної плати у 2024 році, у 16% він лишився без змін, у 31% – зменшився. Про це стало відомо в результаті дослідження НАДС щодо впровадження нової системи оплати праці на державній службі у першому півріччі 2024 року.

Опитали понад 22 тисячі державних службовців, а також – здійснили аналіз офіційних даних державних органів. 

Згідно з опитуванням:

  • 42% державних службовців зазначили, що розмір посадового окладу вплинув на визначення сім’ї посад при класифікації посад або перекласифікації посад;
  • з визначеним класифікаційним кодом для посади погоджується 44% державних службовців;
  • 15% респондентів зазначили, що їм відомо про випадки звільнення з державної служби у їхньому державному органі у зв’язку  незгодою працівника із результатами класифікації посад. 

Усі посади категорії «А», як і передбачено Каталогом, належать до сім’ї посад «адміністративне керівництво (1)». Серед категорії «Б» найбільший відсоток посад віднесено до таких сімей посад:

  • 29,2% – забезпечення реалізації (координації реалізації) державної політики;
  • 15,4% – адміністративне керівництво;
  • 10,8% – державний нагляд і контроль;
  • 8% – адміністрування та надання публічних послуг.

Серед категорії «В» найбільший відсоток посад віднесено до наступних сімей посад:

  • 32,9% – забезпечення реалізації (координації реалізації) державної політики;
  • 15,2% – адміністрування та надання публічних послуг;
  • 11,2% – державний нагляд і контроль;
  • 11% – організаційне забезпечення виконання функцій суду або конституційного провадження.

З огляду на те, що впровадження в І півріччі 2024 року нової моделі оплати праці реалізовано вперше, як проміжний етап для впровадження загальної реформи системи оплати праці на основі класифікації посад,  виявлено низку проблемних питань в частині організації та проведення класифікації посад, застосування нової моделі оплати праці. У зв’язку з цим, НАДС підготовлено пропозиції щодо шляхів усунення або мінімізації виявлених проблемних питань.

Довідково

Анонімне опитування серед державних службовців є етапом у дослідженні стану впровадження системи оплати праці на основі класифікації посад у державних органах. Вивчалося сприйняття держслужбовцями нової моделі оплати праці на основі класифікації посад, зокрема, щодо:

  • особливостей та результатів класифікації посад державної служби у державних органах;
  • зміни рівня оплати праці державних службовців.

Опитування відбулося 2 – 15 липня 2024 року. В опитуванні взяли участь 22 626 державних службовців.

Джерело: офіційний сайт НАДС

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7076

Дистанційна робота в держорганах, ОМС, бюджетних установах

Держслужбовці та працівники держорганів, ОМС, бюджетних установ мають право працювати дистанційно за умови наявності організаційних і технічних можливостей для виконання посадових обов’язків. Розглянемо чим потрібно керуватись та що зробити для впровадження дистанційної роботи.
17369

Органи місцевого самоврядування в Україні

Органи місцевого самоврядування (ОМС) – це виборні та інші органи територіальних громад, які мають повноваження вирішувати питання місцевого значення. Бухгалтер, який працевлаштовується у виконавчий орган місцевої ради, бюджетні установи, що фінансуються з місцевого бюджету, має розуміти не лише структуру установи, в якій працює, а й структуру ОМС, їх повноваження, у т. ч. щодо бюджету, отримання фінансування тощо. Розглянемо це детальніше.
106786

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді