Нові профілактичні щеплення

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
МОЗ затвердив зміни до Календаря профілактичних щеплень та Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень.

профілактичні щеплення

Пошук по Класифікатору професій

Календаря профілактичних щеплень доповнили новим розділом – V. Перелік інфекційних хвороб та професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти таких інфекційних хвороб:

  • дифтерія;
  • правець.

Переліку виробництв, професій, організацій, до роботи в яких не можуть бути допущені особи, яким не зроблено щеплення проти визначених інфекційних хвороб, затверджений наказом МОЗ від 08.11.2023 № 1925.

Профілактичні щеплення здійснюють:

  • в пунктах щеплень, які можуть бути постійними або тимчасовими;
  • медичних кабінетах аптечних закладів.

Для організації проведення вакцинації залучають лікарів, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Для здійснення вакцинації залучають фахівців з фаховою передвищою, початковим рівнем (короткий цикл) та першим (бакалаврським) рівнем вищої медичної освіти та магістри з медсестринства, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги.

Відповідальним за проведення профілактичних щеплень є керівник ЗОЗ або ФОП. Порядок проведення профілактичних щеплень визначається наказом з чітким визначенням відповідальних осіб і функціональних обов’язків медичних працівників та фармацевтичних працівників, які братимуть участь у їх проведенні. Обсяги профілактичних щеплень, крім щеплень, які проводяться в медичних кабінетах аптечних закладів, узгоджуються із МОЗ АР Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у листопаді-грудні кожного року.

Накази МОЗ від 18.07.2024 № 1254 та від 31.07.2024 № 1351, якими внесені зміни до Календаря профілактичних щеплень та Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень, не набрали чинності.

Зміни до Календаря профілактичних щеплень наберуть чинності 01.10.2024.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис 2024

Окремі форми штатного розпису змінили, кого це стосується, яку форму штатного розпису обрати та як заповнити розглянемо далі у публікації.
152479

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді