Нарахування премії працівнику в поточному місяці за минулий: що з ПДФО

ДПС опублікувало роз’яснення про оподаткування доплат, надбавок, премій, що нараховуються відповідно до умов трудового договору в поточному місяці за минулі податкові періоди.

⚡️ За яким алгоритмом заповнювати Податковий розрахунок з ЄСВ, ПДФО та ВЗ?⚡️

Нарахування премії працівнику в поточному місяці за минулий: що з ПДФО

Згідно з розд. 2 Інструкції № 5, до фонду додаткової зарплати відносяться доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

До інших заохочувальних та компенсаційних виплат включаються винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми (п. 2.3 озд. 2 Інструкції).

Заробітна плата відноситься до доходів з джерелом їх походження з України і є об’єктом оподаткування відповідно до ст. 163 ПКУ.

Податковий агент, який нараховує оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст.167 ПКУ.
Якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, у якому були здійснені нарахування (розд. 1 Інструкції).

Таким чином, доплати, надбавки і премії, які нараховуються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, включаються до складу заробітної плати платника податку і підлягають оподаткуванню у тому місяці, в якому здійснені нарахування.

За матеріалами ДПС

УВАГА!

Бути у курсі подій та законодавчих оновлень стало ще легше! Підписуйтесь на наш Telegram або FB та читайте важливі новини від порталу "Бюджетник" першими.

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про виконання договору про закупівлю: коли оприлюднюється

Замовник мусить оприлюднити звіт про виконання договору про закупівлю в системі електронних закупівель ProZorro (прозоро). За законом — це його обов’язок. А чи потрібно оприлюднювати звіт у допорогових закупівлях? Коли саме його оприлюднювати? З’ясуймо — тут і зараз.
20224

Від неоприлюднення до відповідальності. 4 епізоди судової практики

Оприлюднення інформації та документів в публічних закупівлях — важливий обов’язок замовника, на який варто зважати, щоб не отримати штрафів. А відлуння порушень може відчути як замовник, його посадові і службові особи, так і учасник.
4362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді