Фонд держмайна посилить контроль за достовірністю звітів про оцінку

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Фонд держмайна розмістив проєкт нової редакції Порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку.

звіти про оцінку нерухомого майна

Калькулятор штрафів

Нагадаємо, у Єдиній базі даних звітів про оцінку підлягають реєстрації:

  • електронні довідки про оціночну вартість об’єкта нерухомості, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості, сформовані на запити фізичних та юридичних осіб;
  • звіти про оцінку майна, складені суб’єктами оціночної діяльності для цілей обчислення доходу платника податку - фізичної особи від продажу (обміну) нерухомого майна, неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості (крім випадків успадкування та/або отримання у дарунок майна, вартість якого оподатковується за нульовою ставкою), у випадках, передбачених ПК.

Фізичні та юридичні особи, на запит яких формується електронна довідка про оціночну вартість об’єкта нерухомості, зобов’язані вносити до Єдиної бази достовірні дані про об’єкт нерухомості, які відомі або стали відомі про такий об’єкт на дату формування довідки.

Фонд держмайна виявив:

  • внесення неправдивої, не точної та/або викривленої інформації до Єдиної бази щодо фізичних характеристик об’єкта оцінки та місця його розташування;
  • внесення документів, що не містять ознак звіту про оцінку відповідно до вимог, встановлених Національним стандартом №1, тощо.

У більшості випадків дії суб’єктів оціночної діяльності (оцінювачів) мотивовані отриманням додаткової винагороди від замовників оцінки за суттєве зменшення вартості нерухомості, що визначається таким суб’єктом у звіті про оцінку, з метою зменшення бази оподаткування та мінімізації сплати податку за такі правочини.

Проєкт змін спрямований на вдосконалення системи контролю та моніторингу Фондом даних, інформації та документів, які вносяться до Єдиної бази суб’єктами оціночної діяльності (оцінювачами).

Це дозволить мінімізувати випадки шахрайських дій окремих суб’єктів оціночної діяльності (оцінювачів), які призводять до зменшення податків та зборів, що зараховуються до доходів Державного бюджету України та відповідних фондів при здійсненні правочинів фізичними особами від продажу (обміну) нерухомого майна.

Зауваження та пропозиції до проєкту Фонд держмайна прийматиме протягом місяця від дати його оприлюднення на електронну скриньку: [email protected].

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Методика розподілу орендної плати в ОМС

Здавання майна в оренду – типова господарська операція, але у бюджетників вона має спеціальне законодавче регулювання. З’ясуємо, куди має надходити орендна плата – до самих ОМС чи до доходної частини місцевого бюджету, а також, як на практиці виглядає методика розподілу орендної плати.
4271

Методика розрахунку орендної плати: визначаємо розмір, індексуємо, розподіляємо

За оренду державного/комунального майна орендарі сплачують орендну плату установі – орендодавцю/балансоутримувачу. Розмір її за перший місяць/добу/годину визначає договір оренди. Та перед укладенням договору орендодавець/балансоутримувач має визначати її розмір. Як визначити/розрахувати орендну плату розглянемо далі.
36294

Оренда майна під час війни: перші кроки, щоб унормувати

Законодавці Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 01.04.2022 № 2181-IX з 13.04.2022 спростили орендні правила, які визначає Закон № 157. Нові вимоги встановили на час воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування. Розглянемо детальніше, скільки діятимуть договори, які уклали під час воєнного стану, та за якими правилами передаватимуть майно в оренду в цей період.
5427

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді