Які нові повноваження отримала Державна служба у справах дітей

Державна служба у справах дітей візьме на себе частину повноважень, які раніше належали Національній соціальній сервісній службі України.

Визначено повноваження, які Державна служба у справах дітей перебирає від Нацсоцслужби

ШПАРГАЛКА БУХГАЛТЕРА НА 2024 РІК

Державна служба України у справах дітей – це створений минулоріч центральний орган виконавчої влади. Його завданням є реалізація державної політики у сфері захисту прав дітей, соціальної підтримки сімей з дітьми, оздоровлення і відпочинку дітей, розвитку усиновлення і сімейних форм виховання. Передбачено, що Держслужба у справах дітей візьме на себе частину повноважень, які раніше належали Національній соціальній сервісній службі України. Днями Уряд ухвалив цей розподіл. Нижче – основний, але не вичерпний, перелік змін.

Усиновлення і сімейні форми виховання, захист прав дітей

Повноваження в процесах усиновлення, опіки/піклування, діяльності прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу, які раніше мала Нацсоцслужба, переходять до Державної служби у справах дітей. Ці зміни зазначені в наступних нормативно-правових актах:

  • Постанова КМУ № 905 від 08.10.2008 (Порядок провадження діяльності з усиновлення);
  • Постанова КМУ № 565 від 26.04.2002 (Положення про прийомну сім’ю);
  • Постанова КМУ № 564 від 26.04.2002 (Положення про дитячий будинок сімейного типу);
  • Постанова КМУ № 356 від 04.06.2015 (Порядок забезпечення діяльності прийомних сімей і ДБСТ, переміщених з окупованих територій і зони бойових дій);
  • Постанова КМУ № 615 від 26.05.2021 (Порядок надання субвенції на житло для сімейних форм виховання і житло для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування);
  • Постанова КМУ № 866 від 24.09.2008 (Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини);
  • Постанова КМУ № 569 від 23.04.2003 (Про затвердження Порядку повернення до України позбавлених батьківського піклування дітей, які є громадянами України).

Оздоровлення і відпочинок дітей

Державна служба України у справах дітей:

  • адмініструє Державний реєстр майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей, аналізує внесені дані, надає інформаційну допомогу у формуванні реєстру (Постанова КМУ № 580 від 26.06.2019);
  • погоджує регіональні плани державної атестації закладів, утворює вищу атестаційну комісію, надає методичну допомогу, здійснює контроль за проведенням і облік результатів (Постанова КМУ № 426 від 28.04.2009);
  • координує організацію і контролює виїзд груп дітей за кордон на оздоровлення та відпочинок (Постанова КМУ № 1167 від 10.11.2021);
  • розподіляє путівки до Дитячого центру «Артек» відповідно до потреб областей, веде звітність. Мінсоцполітики затверджує розподіл та передає путівки на обласний рівень (Постанова КМУ № 462 від 09.05.2023);
  • укладає з закладами угоди про приєднання до публічного договору про участь в експериментальному проекті за принципом «гроші ходять за дитиною» (єОздоровлення), веде звітність його реалізації. Держателем переліку закладів є Мінсоцполітики (Постанова КМУ № 385 від 09.04.2024).

Повноваження надавати погодження на реорганізацію або ліквідацію державних та комунальних дитячих закладів оздоровлення та відпочинку передаються від Нацсоцслужби до Мінсоцполітики. 

Державний нагляд за діяльністю таких закладів залишено за Нацсоцслужбою (Постанова КМУ № 422 від 28.04.2009). На Нацсоцслужбу покладається здійснення державного нагляду за дотриманням прав дітей. 

Реалізація змін не потребуватиме додаткових видатків і здійснюватиметься за рахунок уже закладених в бюджет витрат.

Джерело: офіційний сайт Мінсоцполітики

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за договорами надання послуг в ОМС

Надання й отримання послуг – це повсякденність будь-якої бюджетної установи. Не виняток і органи місцевого самоврядування (ОМС). Як обліковувати витрати на послуги, зокрема за цивільно-правовими договорами – у даному огляді.
3470

Документальне оформлення підсумованого обліку робочого часу

Досить поширені ситуації, коли з огляду на режим роботи та процеси в установі неможливо встановити звичайний 8-годинний робочий час. У цьому випадку на допомогу приходить підсумований облік робочого часу. Що це означає, де застосовується та як правильно здійснити документальне оформлення – читайте далі у статті.
13833

Переведення працівника на інше підприємство

Переведення працівника на інше підприємство стало більш простішою процедурою, а все тому, що у працівника забрали право переносити дні заробленої щорічної відпустки до іншого роботодавця.
14868

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2937

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді