Пенсія за кордоном: як поновити виплати

Як звернутися за призначенням або поновленням пенсії біженцям, які у зв’язку з агресією рф тимчасово проживають за кордоном та отримали тимчасовий захист.

Пенсія за кордоном: який порядок звернення за призначенням (поновленням) виплати

Калькулятор стажу

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22 – 1 (далі – Порядок № 22-1) передбачено що:

  • у період дії воєнного стану в Україні та протягом трьох наступних місяців після місяця, в якому його буде припинено чи скасовано, заява про призначення (поновлення) пенсії та документи, необхідні для призначення (поновлення) пенсії, особами, які у зв’язку з агресією рф тимчасово проживають за кордоном (крім осіб, які проживають на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором) та отримали тимчасовий захист або статус біженця (далі – особи, які тимчасово проживають за кордоном), можуть надсилатись поштою.

Для призначення пенсії до заяви про призначення/перерахунок пенсії додаються:

  • копія документу/документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання / перебування за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документу про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копії документів, що визначають право на призначення пенсії (п. 2.1 – 2.4, 2.6, 2.9 розд. ІІ Порядку № 22-1).

Для поновлення пенсії до заяви про призначення/перерахунок пенсії додаються:

  • копія документу/документів про отримання тимчасового захисту або статусу біженця, реєстрацію їх місця тимчасового проживання/перебування за кордоном (з перекладом);
  • оригінал документу про посвідчення факту, що фізична особа є живою (з перекладом);
  • копія паспорта громадянина України.

Форма заяви про призначення (поновлення) пенсії наведена в додатку 1 до Порядку № 22-1. Заява про призначення (поновлення) пенсії може подаватись до будь-якого територіального органу Пенсійного фонду України незалежно від місця реєстрації особи. Додані до заяви про призначення (поновлення) копії документів повинні бути засвідчені дипломатичним представництвом або консульською установою України або нотаріально. Днем звернення за призначенням (поновленням) пенсії вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви (пункт 1.8 Порядку № 22-1).

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Миколаївській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Розрахунок пенсії в Україні – 2024

На розмір пенсії впливають зараз страховий стаж, середня зарплата в Україні та фактична зарплата (дохід), який раніше отримував працівник і сплачував з нього соціальний внесок. Також існує й механізм автоматичного перерахунку пенсій (індексації), який враховує інфляцію та зростання середньої зарплати. Розглянемо, як визначається розмір пенсії та вплив на цей розрахунок середньої зарплати.
69026

Страховий стаж: як обчислити і коли враховувати

Дані про страховий стаж потрібні бухгалтеру у низці випадків, наприклад нарахуванні лікарняних, декретних, пенсій та інших соцвиплат. У консультації – про те, як дізнатися про страховий стаж, як він розраховується бухгалтером у тих чи інших ситуаціях.
50566

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії

Довідка про заробітну плату для обчислення пенсії: ➤ бланк 2024 року ➤ коли подавати довідку ➤ хто складає довідку ➤ звідки брати відомості для довідки ➤ які виплати вносити у довідку
75039

Прожитковий мінімум на 2023 рік

Прожитковий мінімум протягом 2023 року не змінювався. Одне значення прожиткового мінімуму на весь рік. Який він та як перерахувати без помилок усі пов’язані з ним показники – у цьому огляді.
79291

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді