Цільовий показник економії енергії у будівлях органів державної влади

Автор
консультант з обліку та оподаткування, Київ
Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило Методику розрахунку цільового показника економії енергії у будівлях органів державної влади (далі – Методика).

показник економії енергії у будівлях

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Нагадаємо, за статтею 15-2 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» від 22.06.2017 № 2118-VIII з метою забезпечення зразкової ролі органів державної влади у підвищенні енергетичної ефективності будівель КМУ встановлює цільовий показник економії енергії у будівлях органів державної влади, який переглядається кожні п’ять років.

Цільовий показник економії енергії у будівлях органів державної влади розраховує Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Цільовий показник економії енергії у будівлях органів державної влади виражається числовим значенням щорічного зменшення споживання енергії (у т. ч. вираженої в показниках первинної енергії), яке досягається в результаті приведення до мінімальних вимог з енергоефективності будівель, площа яких становить не менше 1% площі будівель, на які поширюється дія цієї статті. Його розраховують за Методикою на основі даних, отриманих за результатами сертифікації енергетичної ефективності будівель органів державної влади.

Вимога щодо досягнення цільового показника економії енергії у будівлях органів державної влади поширюється на будівлі, які відповідають одночасно таким ознакам:

  • перебувають у державній чи комунальній власності;
  • у яких розміщується апарат центрального органу виконавчої влади;
  • опалювана площа перевищує 250 квадратних метрів.

Для досягнення цільового показника економії енергії у будівлях органів державної влади щороку, до 30 травня, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України формує план заходів з підвищення рівня енергоефективності будівель органів державної влади на наступний календарний рік із зазначенням джерел та механізмів фінансування цих заходів. Цей план заходів затверджуватиме КМУ.

Накази від 18.08.2024 № 878 та від 05.09.2024 № 965, якими затверджено Методику і внесено до неї зміни, не набрали чинності.

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Облік витрат за соціальними внесками в ОМС

За якими виплатами ОМС має нараховувати соціальні внески, серед яких ЄСВ і пенсійний збір? Мінімальні та максимальні розміри ЄСВ, загальні правила нарахування й бухгалтерські проведення для обліку витрат ОМС за соціальними внесками – все це у консультації.
2922

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами – як заповнити

Звіт про заборгованість за бюджетними коштами форма 7д та 7 м подається як місячний, квартальний та річний за кожним з фондів окремо. Експертне пояснення щодо заповнення допоможе здати звіт без помилок.
35572

Як вести облік витрат із зарплати ОМС

Заробітна плата займає завжди суттєву частку у загальних витратах будь-якої бюджетної установи й органи місцевого самоврядування (ОМС) – не виняток. Як вести облік таких витрат, що до них належать, які правила їхнього нарахування, про виплату авансу та бухгалтерські проведення в ОМС – у даному огляді.
7211

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді