Коли потрібно подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Які особливості подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані – роз'яснення.

Хто та за яких умов має подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані

Вебінар для бюджетників «Як ревізори перевіряють господарські договори»

Близько 25% від усіх звернень до контакт-центру Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) в «міжсезоння», в період між щорічними поданням декларацій, стосуються питань повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб'єктів декларування (ПСЗ). Відповідаємо на найпоширеніші запитання.

Хто має подавати ПСЗ?

Обов'язок подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані поширюється не на всіх публічних службовців, а лише на окремі категорії з числа суб'єктів декларування, а саме:

  1. Службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище відповідно до ст. 51-3 Закону України «Про запобігання корупції». До них належать, зокрема, керівники органів державної влади, їхні заступники, керівники функціональних підрозділів, судді, прокурори, слідчі та дізнавачі, а також інші співробітники правоохоронних та контролюючих органів.
  2. Декларантів, які обіймають посади пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до переліку, затвердженого наказом НАЗК від 06.11.2023 № 249/23.

Всі інші категорії публічних службовців не зобов'язані подавати такі повідомлення.

Коли виникає обов’язок подати ПСЗ?

У разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку декларантом на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів. У 2024 це – 151 400 грн.

Обов’язок подати ПСЗ виникає лише за сукупності таких обставин:

  • отримано дохід, придбано майно, здійснено видаток;
  • дохід отримав/майно придбав/видаток здійснив саме суб’єкт декларування;
  • розмір доходу/видатку перевищує 50 ПМ.

Подання ПСЗ в інших випадках (у тому числі щодо членів сім’ї) Законом не передбачене.

Строк для подання ПСЗ – 10 календарних днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку.

Важливими аспектами при визначенні суттєвої зміни є:

  • саме разова операція (одержання доходу, купівля майна, здійснення видатку), а не сукупний дохід/витрати за певний період;
  • розрахунок ведеться виходячи з нарахованої, а не отриманої суми – тобто дохід має включати податки, збори тощо;
  • дохід має бути фактично отриманим, а не лише нарахованим.

Отже, якщо держслужбовець, який є суб’єктом подання ПСЗ:

  • отримав винагороду, премію,
  • здійснив покупку будинку, автомобіля, земельної ділянки чи іншого майна,
  • або ж зробив разовий видаток (наприклад, оплатив курс навчання, турпоїздку тощо) на суму понад 151 400 грн

це вважається суттєвою зміною його майнового стану.

Слід зазначити, що якщо при отриманні спадщини, подарунка, приватизації нерухомого майна грошова оцінка такого майна не проводилась і вартість його не відома, ПСЗ не подається. Таке майно зазначається в декларації за відповідний період.

Скільки ПСЗ необхідно подати у разі одночасного придбання майна та здійснення видатку?

Одне, якщо видаток здійснено в межах 10-денного строку з моменту набуття майна у власність.

У разі придбання майна, вартість якого перевищує 50 ПМ, подається одне повідомлення, в якому зазначаються відомості у відповідних розділах щодо придбаного майна та здійсненого видатку.

Це правило діє у випадку, якщо при придбанні майна суб’єкт декларування здійснив відповідний одноразовий видаток у той самий день або в межах 10-денного строку з моменту набуття майна у власність. Якщо з будь-яких причин право власності на майно суб’єкт декларування набув в один день, а сплатив за нього пізніше ніж через 10 днів – подається 2 (або більше) ПСЗ.

Приклад

Декларант придбав нерухомість 13.09.2024. У цей день був укладений договір купівлі-продажу, внесені відповідні зміни в Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, суб’єкт декларування передав (перерахував) кошти продавцю.

У такому випадку подається 1 ПСЗ. У розділі 3 «Об’єкти нерухомості» зазначається інформація про квартиру, у розділі 9 «Видатки» – інформація про суму сплачених коштів.

Як подати ПСЗ?

Для того, щоб подати ПСЗ необхідно:

  • увійти до Реєстру декларацій за допомогою електронного підпису;
  • обрати в особистому кабінеті «Нове повідомлення про суттєві зміни в майновому стані»;
  • ознайомитись з інструкцією та заповнити форму, внести необхідні дані;
  • підписати та подати документ.

Важливо

Відомості про суттєві зміни в майновому стані обов'язково мають бути відображені декларантом у черговій щорічній декларації за відповідний звітний період. Також з 11 жовтня набуде чинності нова форма Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Джерело: офіційний сайт НАЗК

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані: хто, коли, як

Держорган НАЗК вимагає електронного декларування статків і подачі повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, аби запобігти корупції. Хто зобов’язаний подавати це повідомлення, за яких умов і коли?
7079

Електронна декларація – заповнення

Антикорупційне декларування триває до 31 березня 2024 року, тож публікуємо детальну інструкцію з заповнення декларції. Експерт пояснює, що і в якому розділі слід зазначати.
66096

Електронна декларація – хто подає

⚡️Після відновлення декларування подання електронних декларацій триває до 31 березня 2024 року. Подання декларції – обов’язок посадовців бюджетних установ.❗️Хто має право не подавати електронну декларацію під час воєнного стану та які штрафи передбачено — у нашій статті.
90374

Декларація про доходи

Податкова декларація про майновий стан і доходи – за якою формою звітувати у 2024 році за 2023 рік.⚡️Знайдете тут зразок заповнення декларації про доходи та рекомендації для отримання податкової знижки.
57796

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді