Прийнятий закон про виплати родинам зниклих безвісти військовослужбовців

Верховна Рада прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Рада прийняла Закон про виплати родинам зниклих безвісти військовослужбовців

Калькулятор індексації зарплати

Закон № 11407 від 16.07.2024 р. розроблено з метою удосконалення норм та порядку виплати грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених в полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або безвісно відсутніх.

Згідно пояснювальної записки Закону, чинна норма виплати грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених в полон або заручниками, а також інтернованих в нейтральних державах або безвісно відсутніх, членам їх сімей є неефективною, зокрема у визначеному колі членів сімей та чинного порядку черговості отримання ними грошового забезпечення.

Оскільки, коло членів сімей військовослужбовця у діючій редакції Закону обумовлює ситуацію, коли батьки та інші особи, основне джерело спільних доходів у яких, – грошове забезпечення військовослужбовця та які потребують його захисту, втрачають право на отримання зазначеного грошового забезпечення, а сам військовослужбовець, повернувшись із полону, залишається без необхідних засобів для відновлення, реабілітації та інколи з боргами (комунальні послуги, орендна плата).

Відповідно до Міністерства оборони України надходить численна кількість звернень (прохань, скарг) від зазначених членів сімей (осіб) військовослужбовців щодо внесення змін до законодавства.

Основана суть звернень полягає в тому, що:

  • військовослужбовець, який має право на своє грошове забезпечення не може самостійно визначати членів сімей (осіб) яким буде здійснюватися виплата його грошового забезпечення, тому що така норма (механізм) не закладений у діючому Законі України; 
  • незважаючи на відкриті виконавчі провадження, відповідно до яких з грошового забезпечення військовослужбовця сплачуються аліменти на утримання неповнолітньої дитини, усе грошове забезпечення дістається фактично сторонній для нього особі, – його колишній дружині, яка відповідно до ст. 242 Цивільного кодексу України є законним представником їхніх малолітніх та неповнолітніх дітей. 

В цілому для уникнення непрямої дискримінації самого військовослужбовця та членів його сім’ї Закон України «Про соціальний і правовий захист  військовослужбовців та членів їх сімей» потребує внесення зміни у статті 9 шляхом викладення пункту 6 в новій редакції, відповідно до якої передбачається:

  • виплата грошового забезпечення членам сім’ї (особам) військовослужбовців здійснюється після відрахувань, які провадяться у порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження»;
  • запровадження нового підходу до розподілу належного грошового забезпечення військовослужбовця шляхом визначення осіб у його особистому розпорядженні на випадок захоплення військовослужбовця в полон або заручником, а також інтернування в нейтральні держави або зникнення безвісти;
  • визначення Кабінетом Міністрів України порядку та строків передачі військовослужбовцем оригіналу особистого розпорядження на випадок полону командиру військової частини, командиру/керівнику підрозділу органу (служби, військового формування) для зберігання в особовій справі;
  • запровадження нового порядку черговості виплати грошового забезпечення рівними частками, у разі відсутності такого розпорядження військовослужбовця, а саме:
    • в першу чергу – дружині (чоловіку), законним представникам малолітніх (неповнолітніх) дітей (осіб з інвалідністю з дитинства – незалежно від їх віку) та батькам військовослужбовців (крім дітей, батьків та інших осіб, які одержують від військовослужбовця аліменти, а також батьків, які позбавлені батьківських прав, за умови що такі права не були поновлені);
    • в другу чергу (у разі відсутності представників з першої черги) – повнолітнім дітям, рідним братам (сестрам), законним представником яких є військовослужбовець, у загальному розмірі, що не перевищує 20 відсотків. У разі загибелі (смерті) військовослужбовця або визнання судом його загиблим (померлим), не виплачені суми грошового забезпечення виплачуються членам сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, зазначеним в абзаці четвертому цього пункту, а у разі їх відсутності – включення до складу спадщини.

Джерело: офіційний сайт ВРУ

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40077

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195332

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30698

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді