Хто сплачує до бюджету екологічний податок

Податківці нагадують, що платниками екологічного податку, зокрема, є бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, які в процесі своєї діяльності на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони скидають забруднювальні речовини безпосередньо у водні об’єкти (пп. 240.1.2 ПК).

Водокористувачі можуть бути:

  • первинні — ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для забору води;
  • вторинні (абоненти) — ті, що не мають власних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів та скидають стічні води в їхні системи за договором про водопостачання та/або про водовідведення без дозволу на спеціальне водокористування. Утім, вони можуть скидати стічні води у водні об’єкти самостійно, якщо отримають такі дозволи (ст. 42 ВК).

Відтак, екологічний податок за скидання забруднювальних речовин у водні об’єкти сплачують до бюджету первинні і вторинні водокористувачі, які отримали дозволи на спеціальне водокористування та на підставі них самостійно скидають стічні води у водні об’єкти.

Об’єктом та базою оподаткування екологічним податком, зокрема, є обсяги та види забруднюючих речовин, які водокористувачі скидають у водні об’єкти (п. 242.1 ПК).

За інформацією ГУ ДФС у Житомирській області

вебінар індексація зарплати

Статті за темою

Усі статті за темою

Екологічний податок 2024: ставки і строки

Екологічний податок 2024 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
14555

Екологічний податок 2023: ставки і строки

Екологічний податок 2023 в Україні сплачують, зокрема, й бюджетні установи. Хто платники екологічного податку, які строки оплати й звітування – все це у даному огляді.
65526

Представление декларации по экологическому налогу и расчет платежей: как, когда и сколько

Деятельность ряда бюджетных учреждений так или иначе связана с загрязнением окружающей среды. Эти учреждения и являются плательщиками экологического налога. В данном материале рассмотрим вопросы, интересующие бухгалтеров при подготовке отчетности по экологическому налогу за последний квартал 2016 года и 2017 год, а также основные принципы расчета платежей по новым ставкам экологического налога.
943

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді