Який механізм надання соцпослуг потерпілим внаслідок нещасного випадку

Який механізм надання соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання – роз'яснення.

Який механізм надання соцпослуг потерпілим внаслідок нещасного випадку

Перевірки Держпраці під час воєнного стану

Механізм відшкодування витрат на соціальні послуги потерпілим на виробництві з урахуванням їх індивідуальних потреб удосконалено постановою Уряду «Деякі питання реалізації прав потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання на отримання соціальних послуг» від 14.07.2023 № 775.  

Згідно з постановою, відшкодування витрат на соціальні послуги передбачено за двома основними напрямками:

  • догляд вдома;
  • натуральна допомога.

Догляд вдома

Потерпілий на виробництві самостійно обирає спосіб отримання соціальної послуги догляду вдома:

  • або шляхом укладання договору з особою (юридичною/фізичною), яка надає такі послуги,
  • або шляхом виплати щомісячної грошової компенсації за надання соціальної послуги догляду вдома членом сім’ї (іншою особою).

У разі здійснення догляду вдома членом сім’ї (іншою особою) потерпілому щомісяця надається компенсація за надання:

  • спеціального медичного догляду;
  • постійного стороннього догляду;
  • побутового обслуговування.

Розміри щомісячної грошової компенсації:

  • мінімальна заробітна плата, якщо визначено потребу в спеціальному медичному догляді (з 01.04.2024 – 8000 грн);
  • половина розміру мінімальної заробітної плати, якщо визначено потребу у постійному сторонньому догляді (з 01.04.2024 – 4000 грн);
  • чверть розміру мінімальної заробітної плати, якщо визначено потребу в побутовому обслуговуванні (з 01.04.2024 – 2000 грн).

Потреба в конкретному виді догляду визначається:

  • висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК),
  • та/або медичним висновком про здатність до самообслуговування та потребу в сторонній допомозі,
  • та/або випискою з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) (довідкою до такого акта огляду),
  • та/або індивідуальною програмою реабілітації особи з інвалідністю (ІПР) (у разі її складення).

Важливо!

Якщо потерпілому визначено потребу у спеціальному медичному догляді, постійному сторонньому догляді та побутовому обслуговуванні, щомісячна компенсація по кожному з них надається одночасно.

Натуральна допомога

Потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання може щомісячно компенсуватися вартість:

  • санітарно-гігієнічних засобів;
  • продуктів харчування;
  • одягу;
  • взуття та інших предметів першої необхідності.

Компенсація надається як частина розміру мінімальної заробітної плати, в залежності від виду натуральної допомоги, на підставі переліку заходів, що визначається соціальним менеджером після проведеного обстеження.

При цьому компенсація може надаватися на всі визначені засоби одночасно.

Хто визначає потребу у наданні соціальних послуг

Оцінювання потреб потерпілих, проводиться соціальним менеджером/фахівцем із соціальної роботи/соціальним працівником, який складає акт оцінки потреб сім’ї/особи (за затвердженою формою), враховуючи відомості, зазначені у висновку ЛКК та/або медичному висновку про здатність до самообслуговування та потреби в сторонній допомозі, та/або виписці з акта огляду МСЕК (довідки до такого акта огляду), та/або в ІПР (у разі її складення), та заповнює перелік заходів для розрахунку розміру щомісячної грошової компенсації вартості заходів, необхідних для надання соціальної послуги натуральної допомоги потерпілому.

Важливо!

Соціальна послуга догляду вдома та соціальна послуга натуральної допомоги можуть надаватись одночасно.

Заява про надання соціальної послуги догляду вдома членом сім’ї або іншою особою, заява про надання соціальної послуги натуральної допомоги і перелік заходів та документи необхідні для призначення страхової виплати подаються потерпілим або законним представником потерпілого, а договір та акт оцінки потреб сім’ї/особи – уповноваженим органом. Подати вищезазначені документи можна засобами вебпорталу електронних послуг ПФУ або у формі паперового документу.

Довідково

Механізм надання соціальних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві  або професійного захворювання регулюється постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання організації забезпечення соціальними та медичними послугами потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які їх потребують» від 28.04.2023 № 438 (зі змінами, внесеними постановою Уряду від 14.07.2023 № 775).

Джерело: офіційний сайт ГУ ПФУ в Закарпатській області

вебінар про перевірки ревізорів

Статті за темою

Усі статті за темою

Доплати бюджетникам – 2024

Посадові оклади в бюджетних установах нині не великі. Однак збільшують заробіток працівників інші виплати, як-то доплати, надбавки, премії. У цьому огляді – про стимулюючі доплати і надбавки в бюджетних установах 2024.
40056

Авансовий звіт у 2024 році: бланк та приклад заповнення

Для бухгалтера звична практика – видати працівникам аванс на відрядження, отримати від них авансові звіти, відшкодувати витрати за час поїздки. Та чи певний бухгалтер, що працівник подав авансовий звіт правильно? Надаємо бланк та приклад заповнення.
195328

Е-лікарняний: інструкція для бухгалтера 2024

Що треба знати про терміни оформлення та виплати допомоги з тимчасової непрацездатності та з вагітності та пологів на основі е-лікарняних – ці та інші пов’язані питання у даному огляді про електронні листки непрацездатності.
30692

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді